Droogte Hoorn van Afrika

Een touw om je buik tegen de honger

Foto: Ssanyu Kalibbala/Actionaid - Giro555Steeds meer kinderen sterven tijdens hun lange tocht naar de vluchtelingenkampen. Degenen die daar levend aankomen, zijn ernstiger ondervoed dan alle kinderen die eerder de kampen bereikten. De Verenigde Naties melden dat honger 11 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika bedreigt. Dat zijn er net zoveel als het aantal inwoners van België.

Het afschuwelijke en degraderende van deze ramp, die miljoenen boven het hoofd hangt, zie je samengebald in één beeld. Het gaat niet om de aanblik van een kind met gezwollen buik en grote ogen dat huilt om eten, hoewel daar talloze voorbeelden van zijn. Het gaat om de moeders die een stuk touw om hun buik binden om de honger niet te voelen, als ze hun eten aan hun kinderen geven. Een navrante variant op de maagband voor mensen met overgewicht in rijke landen.

De hele weg gedragen
Honger en hopeloosheid hebben honderdduizenden mensen ertoe gedreven om naar vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië te gaan. Ze zijn dagen onderweg geweest, zoals een moeder met haar zes kinderen. Een van hen heeft polio en ze heeft hem de hele weg op haar rug gedragen.

Even buiten de vluchtelingenkampen bij het Keniaanse Dadaab liggen lichamen van kinderen die daar door hun ouders zijn achtergelaten. Niemand weet hoeveel kinderen zijn gestorven, voordat ze dit punt bereikten. Andere kinderen hebben het wel gered, maar hun ouders niet. Of ze zijn door hun vader en moeder in de steek gelaten.

40 procent ondervoed
Ongeveer 40 procent van de Somalische kinderen die in Dadaab aankomen, is ondervoed. In de eerste vier maanden van 2011 zijn hier meer kinderen overleden dan in het hele jaar daarvoor. In de vluchtelingenkampen in Dadaab verblijven nu meer dan 440.000 mensen, terwijl er officieel plek is voor 90.000 bewoners.

Lees het volledige artikel op de website van The Independent

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.