Help slachtoffers Syrië

Voucher voor matrassen, keukengerei en voedsel

‘We gaan op vakantie’. Dat vertelden Ahmad en zijn vrouw hun vier kinderen, toen ze Syrië hals over kop moesten ontvluchtten. “Bij de grens met Libanon konden we dat niet langer volhouden,” aldus Ahmad. “We stonden tussen honderden andere wanhopige gezinnen, met huilende kinderen, allemaal op de vlucht. We namen een taxi naar Beiroet, waar een oud studiegenoot ons de eerste paar dagen onderdak bood. Hij hielp ons ook iets te vinden waar we voor langere tijd konden wonen. Dat werd een garagebox, iets anders konden we niet betalen. We hadden helemaal niets en sliepen tien dagen lang op de koude grond. Toen wees iemand uit de buurt ons op de hulp die een partnerorganisatie van Oxfam Novib bood. We hebben ons daar gemeld en over onze situatie verteld. Een paar dagen later ontving ik per sms een waardebon van 100 dollar, waarmee we matrassen, borden en pannen konden kopen. We waren enorm blij, het voelde weer even als toen we onze uitzet kochten.” Oxfam Novib verleent deze hulp via vouchers (waardebonnen), zodat ieder gezin zelf kan kopen waar het het meeste behoefte aan heeft.

Foto: Oxfam/Luca Sola
Een moeder koopt voedsel met vouchers. De vrouw op de foto is niet de Ahmads vrouw.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.