Aardbeving Haïti

Eenvoudige brug maakt groot verschil

Op het oog is het maar een onbeduidend bruggetje, over een onbeduidend stroompje. Maar in werkelijkheid maakt het veel verschil voor de bewoners van dit bergachtige deel van de gemeente Petit-Goâve.  Josué Amousse, de ingenieur van het intergemeentelijk samenwerkingsverband, dat samen met de VNG bij de aanleg betrokken was, legt uit: “In het regenseizoen was het voor mensen op dit punt vaak onmogelijk hun weg te vervolgen. Kinderen konden dan niet naar school en mensen aan de ene kant konden niet naar de kerk aan de andere kant. Ook de grote regionale markt hogerop was dan onbereikbaar. Duizenden mensen komen daar naar toe om te kopen en te verkopen. Franck Vagery, bewoner van het gebied loopt langs en vat het kernachtig samen: ‘La route c’est le développement’, ofwel ‘De weg betekent ontwikkeling’. En die ontwikkeling is cruciaal, want alleen als mensen alternatieve inkomstenbronnen hebben, kan de houtkap voor houtskool ontmoedigd worden. En dat is weer hard nodig om erosie, en overstromingen als gevolg daarvan, in de lagere delen van de gemeente, te voorkomen.

Josué Amousse,  ingenieur: “In het regenseizoen was het voor mensen op dit punt vaak onmogelijk hun weg te vervolgen.” 

 

 

 

 

Franck Vagery, bewoner: “Deze brug betekent ontwikkeling”.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.