Nederland
helpt
Nepal

Eerste bewoners trekken in nieuwe huizen Nepal

Verwoestende aardbevingen op 25 april en 12 mei 2015 vernietigden ongeveer 750.000 huizen in Nepal. Cordaid kreeg afgelopen september eindelijk groen licht van de Nepalese overheid om te starten met huizenbouw voor families die alles hadden verloren door de grote aardbevingen. De eerste huizen zijn nu gerealiseerd, mede dankzij geld van de Giro555-opbrengst van de actie ‘Nederland helpt Nepal’. De eerste families zijn in hun nieuwe huizen getrokken.

“Dit huis is ons paradijs”

Een van de projecten van Cordaid in Nepal is gericht op twee zwaar beschadigde dorpen. Daar bouwen ze samen met Lumanti o.a. 550 huizen die aardbevingsbestendig zijn. Deze week konden de eerste drie gezinnen in hun nieuwe huis in Lahrepauwa gaan wonen. Anderhalf jaar na de ramp kunnen ze eindelijk tot rust komen, toekomstplannen maken en hun leven weer oppakken. Chandra Bahadur (73) en zijn vrouw Fulmaya (72): “We hebben ons huis terug nu. Dit is ons paradijs om in te wonen. Ontzettend bedankt aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen.”

foto huizenbouw Nepal 2

Chandra en Fulmaya trekken vandaag in hun nieuwe huis in Nepal.

 Nominatie Ockenden International Prize

Met haar noodhulpwerk in Nepal is Cordaid onlangs genomineerd voor de prestigieuze Ockenden International Prize. Cordaid is één van drie finalisten. De nominatie voor de Ockenden-prijs is voor Cordaid’s cruciale steun aan gevluchte en ontheemde mensen in het Rasuwa-district, die meteen na de aardbeving begon. Wat bij de jury vooral opviel is de nadruk die hun programma’s leggen op zelfredzaamheid.

Milan Mukhia van Cordaid Nepal bedankt iedereen die aan de wederopbouw heeft meegewerkt: “Deze nominatie is een blijk van waardering voor het eindeloze harde werk van de families, onze partner Parivartan Patra en de medewerkers van Cordaid. In vier kampen werken we met 500 families uit de bergen wiens complete dorpen zijn verwoest en inkomstenbronnen zijn verdwenen.

In de lagergelegen gebieden van Rasuwa is het weer warm en vochtig, waardoor ze totaal nieuwe landbouwtechnieken moesten leren. Wij zorgen voor nieuwe inkomsten, schoon drinkwater en helpen ze afvalwater te gebruiken voor groentekwekerijen en stapeltuintjes. Verder krijgen ze bedrijfstraining en geld voor alles wat ze doen in de wederopbouwwerkzaamheden.

Geweldige weerbaarheid

Het zijn de families zelf die geweldige weerbaarheid tonen. Zij zorgen voor hun eigen levensonderhoud in de kampen, mixen zich tussen de lokale bevolking, delen hun kennis en vaardigheden en sturen hun kinderen naar school. Zij wachten niet af tot er iets voor hen gedaan wordt.”

De winnaar van de 2017 Ockenden Prijs wordt eind februari of begin maart bekend gemaakt en krijgt honderdduizend dollar. Milan Mukhia: “Dat geld kunnen we nog heel goed gebruiken. Er wachten nog duizenden mensen in kampen op een nieuw thuis. Vooral ouderen, die niet kunnen werken voor hun inkomen, hebben nog veel ondersteuning nodig.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.