Nederland
helpt
Nepal

Eindelijk groen licht vanuit Nepalese overheid voor start duurzame huizenbouw

Nepal’s “National Reconstruction Authority” (NRA), een overheidsorgaan opgericht om de herbouw van door de aardbeving beschadigde gebouwen te coördineren, heeft op 10 april jl. eindelijk een richtlijn m.b.t. de wederopbouw goedgekeurd. Hiermee kreeg het Rode Kruis toestemming  om hun middelen te mobiliseren voor wederopbouwactiviteiten. Andere hulporganisaties achter Giro555 hebben nog geen duidelijkheid of zij mogen starten met duurzame wederopbouw; zij moeten eerst opnieuw voorstellen te goedkeuring indienen bij de NRA.

Door de onduidelijke en trage regelgeving hebben wederopbouwactiviteiten veel vertraging opgelopen. In januari kregen organisaties pas toestemming huizen te gaan bouwen, die toestemming werd vervolgens in februari weer ingetrokken; de NRA verbood hulporganisaties om hun wederopbouwactiviteiten voort te zetten, totdat zij bepaalde richtlijnen had vastgesteld.

Hiermee kwam nog meer druk op de hulpverlening, er was bijvoorbeeld extra behoefte aan dikke dekens en tijdelijk onderdak. De hulpverlening bleef in feite in de ‘noodhulpfase hangen’. Mensen zitten nog altijd in tijdelijke behuizing, terwijl goed onderdak een van de grootste noden is.

Dat er nu eindelijk een richtlijn is vastgesteld, biedt perspectief. Hulporganisaties zetten de komende tijd in op duurzame wederopbouw conform het ‘building back better’ principe: zorgen dat mensen in stevige, aardbevingsbestendige huizen leven en kinderen veilig naar school kunnen.

Hoe bouw je een aardbevingsbestendig huis? Rode Kruis legt het uit. #Nepal #giro555 – Spherical Image – RICOH THETA


Hoe bouw je een aardbevingsbestendig huis? Hulpverleners van het Rode Kruis leggen het uit. Kijk rond op de 360graden foto hierboven.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.