Help slachtoffers
hongersnood

Eindstand actie ‘Help slachtoffers hongersnood’ over de 35 miljoen

De actie die Giro555 tussen 6 maart en 1 september voerde voor de slachtoffers van de hongerrampen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen heeft 35.045.902 euro opgebracht. De hulp die de elf organisaties achter Giro555 in de gebieden bieden is in volle gang.

 

 

Actievoorzitter Farah Karimi: “We hebben weer kunnen rekenen op de generositeit en betrokkenheid van de Nederlandse bevolking bij verschrikkelijke rampen. We zijn dankbaar en bewust van onze verantwoordelijkheid voor een goede besteding van het aan ons toevertrouwde geld. Ook al sluiten we de actie, helaas blijft voorlopig in deze gebieden grote behoefte aan noodhulp als gevolg van klimaatverandering en conflict. Wij zullen ons blijven inzetten voor de meest kwetsbare slachtoffers van deze ramp.”

Met het opgehaalde geld worden vier typen hulp gegeven: voedsel, water en sanitaire, gezondheidszorg en ondersteuning van levensonderhoud. Lees HIER meer over de typen hulp. Lees HIER wat er de afgelopen maanden aan hulp is gegeven. Het grootste deel van de opbrengst (minimaal 80 procent) gaat naar de vier kernlanden Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. Het overige deel wordt gebruikt voor hulp aan mensen in de omliggende gebieden/landen die ook kampen met de gevolgen van de hongerrampen, Niger, Kenia, Ethiopië en Oeganda.

De situatie in de gebieden is nog steeds schrijnend.  Hoewel in enkele gebieden directe hongersnood is afgewend dankzij het opschalen van de noodhulp door de internationale gemeenschap is het aantal mensen in voedselnood in dezelfde gebieden toegenomen en is er volgende de VN nog lange tijd hulp nodig om de mensen erdoorheen te helpen. Lees HIER onze laatste update hoe het er in verschillende landen voorstaat.

Door aanhoudende problemen van droogte tot op sommige plekken hevige regenval, en door het vluchten voor geweld, liggen in grote delen de landbouw en markt plat. Veel mensen hebben niet voldoende te eten en drinken. Daarbij is in alle vier de landen de afgelopen maanden cholera uitgebroken, wat verder bijdraagt aan het aantal ondervoede mensen en extra uitdagingen schept voor de hulpverlening.

In november verschijnt een rapportage van Giro555 over de hulp en de bestedingen in de eerste zes maanden.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.