Aardbeving Haïti

Elize Lalane vertelt

De 34-jarige Elize Lalane uit Port-au-Prince en haar 5-jarige zoontje Auth Kelly Baselaira hebben geluk gehad. Tijdens de aardbeving stortte het gebouw waarin ze woonden volledig in. Auth was op dat moment niet thuis, Elize wist net op tijd het huis te ontvluchten. Elders in de wijk had Elize een voorraadschuurtje. Dat gebouwtje is door Cordaid Mensen in Nood opgeknapt en uitgebreid met een extra kamer, zodat Elize en Auth nu weer een dak boven hun hoofd hebben.

“Voor de aardbeving huurde ik samen met mijn zoontje een kamer in een groot gebouw. Dat gebouw is volledig ingestort. Daarbij zijn 18 huurders om het leven gekomen. Auth was gelukkig niet thuis; zelf kon ik net op tijd wegkomen. Ik heb een van de buurkinderen nog levend onder het puin vandaag weten te halen.”

“Gelukkig had ik om de hoek een voorraadschuur: een gebouwtje waarin ik spullen opsloeg die ik op de markt verkocht. Dat gebouwtje was ik net aan het verbouwen. Ik had namelijk wat geld gespaard en daarmee kon ik de voorraadschuur uitbreiden met een woongedeelte. Auth en ik zouden daar ons eigen huisje krijgen. Door de aardbeving raakte dat huisje in aanbouw beschadigd.”

“Nu, al die maanden later, ligt het gebouw waarin we een kamer huurden er nog net zo bij als meteen na de aardbeving. Dat komt omdat het puin in onze wijk Villa Rose met de hand moet worden opgeruimd. Het is hier net een doolhof: overal smalle gangen waar net een kruiwagen doorheen kan, daarom duurt het allemaal zo lang. Ondertussen gaat het leven wel gewoon door. Kinderen spelen tussen de brokstukken en de kapotte spullen.”

“Ik heb geluk gehad. Ik leef nog, en ik had mijn voorraadschuurtje nog. Na de aardbeving bezochten mensen van het ministerie onze wijk. Zij hebben alle huizen bekeken en er een rood, geel of groen kruis op gezet. Rood betekent dat het huis moet worden afgebroken, geel dat het opgeknapt kan worden en groen dat het veilig is. Mijn voorraadschuur kreeg een geel kruis. Cordaid Mensen in Nood heeft het gerepareerd en er een extra kamer aan gebouwd, zodat Auth en ik er nu ook kunnen wonen. Ik ben blij dat we weer veilig kunnen wonen en dat ik mijn handeltje op de markt weer heb kunnen oppakken.”

Elize Lalane, Cordaid mensen in Nood

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.