Nederland
helpt
Sulawesi

Ence lacht weer, met dank aan ‘de tent’

Yudah (11) houdt de arm van zijn zusje Ence (6) stevig vast. Ze zijn op weg naar hun hutje, waarin ze wonen sinds de aardbeving van 28 september toesloeg op Sulawesi. Hun huis en dat van alle andere inwoners van het dorpje Petobo zijn verzwolgen door de modderige aarde.

Petobo, Sulawesi. Sinds het dorp van Yudah (11) en Ence (6) door de aardbeving van 28 september 2018 werd verwoest, wijken ze niet van elkaars zijde.
© UNICEF/Veska

Ence huilt zichzelf nog steeds in slaap, vertelt mevrouw Heriyanti, de moeder van de kinderen. “Ze is nog steeds bang, maar sinds ze de tent bezoekt lacht ze ook weer.” Met ‘de tent’ bedoelt mevrouw Heriyanti de Happy Child Space, een plek waar kinderen deskundige hulp krijgen bij het verwerken van alle gebeurtenissen. Op het eiland staan meer van deze tenten waar door UNICEF en de Indonesische overheid getrainde sociaal werkers kinderen een veilige plek bieden.

Petobo is tijdens de aardbeving door de aarde verzwolgen.
© UNICEF/Veska

Yudah en Ence verloren elkaar tijdens de aardbeving uit het oog. Ence en haar moeder renden voor hun leven, terwijl Yudah door een oom werd gered. Ze vonden elkaar terug op de plek waar alle inmiddels dakloze dorpelingen bij elkaar kwamen. Dat Ence weer lacht dankzij de sociaal werkers in de Happy Child Space, is een goed teken. Ook Yudah zingt en speelt net als Ence. Het helpt om even de ellende buiten te vergeten.

Luisteren naar hun verhalen

Naast UNICEF heeft ook World Vision Child Friendly Spaces opgezet. De directeur van World Vision Indonesië, Doseba T. Sinay, vertelt: “Kinderen kunnen daar weer spelen. Dat is heel mooi om te zien, want als je ze even apart neemt om iets te vragen over de aardbeving en de tsunami, zie je dat ze eigenlijk nog heel bang en verdrietig zijn. Zo ontmoette ik Olivia, die vertelde me dat haar huis volledig verwoest is. Ze kan nergens heen.” In een opvangcentrum in Jono Oge, in Sigi, komen 66 kinderen bij elkaar om spelletjes te spelen en naar verhalen te luisteren. De mensen van World Vision vertellen de kinderen ook hoe ze zichzelf moeten beschermen in het geval van een aardbeving.

Photographer: Rena Tanjung
Date: October, 5 2018

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.