Help slachtoffers Syrië

Ervaringen uit een vluchtelingenkamp in Jordanië

UNICEF-medewerker Krista van den Berg begeleide presentator Menno Bentveld tijdens een bezoek aan het Za’atari vluchtelingenkamp in Jordanië vorige week. “Het gaat om zulke aantallen vluchtelingen dat je bijna vergeet dat het om mensen gaat. Mensen zoals jij en ik, met een huis, een baan, een gezin, vrienden. Pas toen ik hun persoonlijke verhalen hoorde besefte ik echt wat voor angst deze mensen hebben doorstaan.” Lees hier Krista’s ervaringen.

“Het Za’atari kamp dat ik bezoek bestaat pas 9 maanden, maar omvat nu al 100.000 vluchtelingen. Daarmee is het de op vier na grootste ‘stad’ van Jordanië. Per dag wordt ruim 3 miljoen liter water met tankauto’s over het kamp verspreid. Stel je voor, 3 miljoen liter water. Elke dag. Ik ben geraakt door het drama wat zich in dit kamp voor mijn neus afspeelde.”

Vluchten: hoe gaat dit in zijn werk?

“De meeste mensen vluchten uit veiligheidsoverwegingen in de nacht. Angstig en omringd door het geluid van gevechten, leggen zij hele stukken te voet af. Kleine kinderen worden urenlang gedragen.

Eenmaal aangekomen bij de Jordanese grens, worden zij opgehaald door bussen die hen naar het vluchtelingenkamp vervoeren. Op een ochtend filmden we stiekem vanuit de auto hoe deze mensen achter een hek uit de bus kwamen. Het was schemerig en ik zag in het licht van de bussen hoe zij naar de ontvangsttent werden gebracht. Ik geneerde me om naar hen te kijken. Ze zagen er zo moe en zo kwetsbaar uit.

De vluchtelingen worden opgevangen bij registratie-tenten van de UNHCR. Hier krijgen zij een maaltijd en drinken om aan te sterken. We hebben er gefilmd en het was erg indrukwekkend. Het is er nagenoeg stil op een enkel gesprek na wat op gedempt toon tussen twee mensen wordt gevoerd. Als een ruimte met zoveel kinderen op klaarlichte dag, zo stil is dan weet je dat er iets mis is. Sommigen slapen, anderen zitten er ontredderd op de grond bij hun bezittingen.

Na registratie ontvangen de vluchtelingen dekens en een tent. In de loop van de dag krijgt iedereen een plek toegewezen en zijn er hulptroepen die tenten voor hen opzetten. Dit is het begin van hun verblijf in het kamp zonder bekende einddatum.

Groot tekort aan financiële middelen

Hoewel alle hulporganisaties met man en macht samenwerken om al deze mensen te voorzien van hun basisbehoeften, groeit de zorg om de toekomst met de dag. Het aantal vluchtelingen neemt drastisch toe en er is pas een vijfde van het benodigde geld binnen om deze mensen op te kunnen vangen en te kunnen voorzien van water, voedsel en medische zorg. Als er niet snel meer financiële steun komt zal in zelfs de meest basale levensbehoeften niet meer kunnen worden voorzien. Ik druf niet te denken aan wat er dan gebeurt.”

Het verslag door Menno Bentveld n.a.v. deze reis zal te zien zijn tijdens de uitzending SOS Syrië, vanavond om 20.15 op Nederland 2.

Hulp is mogelijk en keihard nodig. Help de miljoenen mensen in nood en geef vandaag nog op Giro555.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.