Stop de ebola-ramp

Eva (Rode Kruis) legt uit: dit is de ramp – en zo kunnen we samen helpen

Vandaag hangen twee grote kaarten in Beeld en Geluid in Hilversum. Eén geeft een overzicht van alle acties in Nederland om geld in te zamelen. De tweede gaat over het ebola-rampgebied: wat is daar aan de hand en wat kunnen we er samen aan doen? Eva Smits, woordvoerder van het Rode Kruis, geeft vandaag op tv tekst en uitleg bij de kaarten. Hieronder een greep uit haar verhalen:

Noodonderwijs voor kinderen

Eva wijst naar de provincie Port Loko aan de kust van Sierra Leone. Daar, zoals elders in het land, zijn de scholen dichtgegaan op 11 juni dit jaar wegens besmettingsgevaar. Kinderen gaan nu al bijna een half jaar niet meer naar school.

Save the Children, één van de hulporganisaties achter Giro555, werkt aan speciale lessen voor noodonderwijs op radio en tv. Dat doen ze in Port Loko en veel andere plaatsen in het rampgebied. Zo kunnen kinderen vanuit hun eigen huis weer ‘naar school’.  Lees hier meer over dit project.

Marjan Kruijzen, hulpverlener van Cordaid, is nu in Sierra Leone en is geschrokken door het straatbeeld:  “Het is zo rustig op straat. Dat komt vooral doordat je alle kinderen in hun schooluniformen niet meer ziet op straat. Iedereen houdt hun kinderen angstvallig thuis”.


 

Voedselhulp 

“Bong in Liberia is een van de zwaarst getroffen ebola-gebieden. In Liberia zijn al 1398 dood en 7168 mensen besmet. Broodwinners blijven thuis. Markten zijn dicht en op akkers niets meer verbouwd. Via grote wegen wordt nog maar nauwelijks marktwaar vervoerd. Dat heeft er toe geleid dat nu 70% van de mensen in buurland Sierra Leone nog maar één maaltijd per dag eet. Voor de ebola-ramp waren dat er wel twee of drie. Lees hier meer over de groeiende voedselonzekerheid in het rampgebied.”

Hulporganisaties achter Giro555 zoals Cordaid en World Vision zorgen voor families in quarantaine en andere kwetsbare mensen met voedselhulp.


 

Veilige begrafenissen 

“Dit is Macenta in Guinee, dichtbij de grens met Liberia en Siera Leone. In deze regio is de ebola-epidemie in West-Afrika begonnen in december 2013. Toen werd daar een 2-jarig jongetje ziek. Vanuit Guinee heeft het virus zich razendsnel verspreid. Dat komt vooral doordat mensen besmet raakten tijdens begrafenissen. Lichamen werden in huizen opgebaard en door nabestaanden aangeraakt en gewassen.”

Veilige begrafenissen zijn cruciaal om de verspreiding van het virus te stoppen. Dat wil zeggen: met getrainde begrafenisteams en lichamen in veilige lijkzakken. Lees hier meer over het zware werk van de begrafenisteams.

Het Rode Kruis,  één van de hulporganisaties achter Giro555, heeft honderden teams getraind en ondersteund begrafenisteams door heel het ebola-rampgebied heen.


Benieuwd wat de punaises in de kaart van Eva betekenen? De hulporganisaties achter giro 555 werken daar aan: Blauw =  noodonderwijs via radio & tv;  Groen = preventie & voorlichting; Geel = voedselpakketten; Zwart = veilige begrafenissen; Wit = medische goederen voor ebolaklinieken; Rood = ebola-behandel & isolatiecentra. Klik hier voor een volledig overzicht van waar het om gaat deze Nationale Actiedag en ontdek wat we samen kunnen doen voor slachtoffers van de ebola-ramp.

Het actieteam roept iedereen op om te bellen naar het actienummer 0800-11 12. Doneren kan ook via IBAN NL08 INGB 0000 0005 55. 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.