Stop de ebola-ramp

Evert (ICCO | Kerk in actie) blogt vanuit ebola-gebied: Over stigmatisering en belang van lokale hulp

“Overlevenden van ebola worden gemeden in de samenleving. Ze zitten daarom nu maar in een apart kamp waar we goed voor ze kunnen zorgen. We bereiden ze voor op terugkeer in de maatschappij, want het is niet goed als ze hier langer dan drie maanden blijven.” 

Aan het woord is Ann Kargbo, directrice van onze partnerorganisatie Rada in Sierra Leone. Kargbo vertelt over de angst voor ebola-overlevenden: “Mensen zijn bang voor hen. Het verhaal gaat rond dat een man die ebola overleefde zijn vrouw besmette, doordat ze seks hadden. De vrouw werd ziek en overleed.* Mensen associëren de ziekte met hekserij. Ook ikzelf word met argwaan benaderd, omdat ik werk met ebola slachtoffers. In de straat waar ik woon, heb ik nauwelijks nog contacten”

HULPGOEDEREN

Na een rit van vier uur vanuit de hoofdstad Freetown, zijn we in Bo aangekomen, een landelijk stadje. Het lijkt hier warmer dan in de hoofdstad. Vandaag krijgen overlevenden, onder hen ook aantal ebola-weeskinderen, hulpgoederen uitgedeeld. We zien hoe de spullen in de zaal opgestapeld worden: sardines, rijst, kruiden, een matras, vitamine a, tomatenpasta. Maar het uitdelen kan nog niet beginnen, omdat een ambtenaar die aanwezig moet zijn, nog niet is komen opdagen. Wij moeten zelf helaas weer verder, maar het is fijn om te zien dat de mensen in ieder geval praktische hulp ontvangen in deze moeilijke tijd.

ebola weeskinderen

Foto: Ebola weeskinderen

OVERLEVENDEN EBOLA

Onderweg vertelt Kargbo dat stigmatisering een van de grootste problemen is waar je mee te maken krijgt als ebola-patiënt. En dat is onterecht, omdat overlevenden juist de sleutel tot het uitroeien van de ziekte zijn: “De mensen die ebola overleven, hebben dat vaak te danken aan het feit dat ze al in een vroeg stadium hulp hebben ingeroepen. Zo konden ze medische hulp krijgen bij het bestrijden van de symptomen (zoals uitdroging door diarree) want de ziekte zelf kan je helaas niet bestrijden. Hoe eerder je hulp krijgt als je ziek wordt, hoe groter je overlevingskansen zijn. Het is belangrijk dat mensen die genezen zijn van ebola dat ook uitleggen aan anderen; uit hun mond klinkt het geloofwaardig”.

Samen met ICCO en Kerk in Actie’s partner DCI vindt ze dat de overlevenden de ebola bestrijdingscampagne moeten gaan leiden. DCI doet mee met een experiment waarbij allerlei diensten die vanuit het centrale niveau worden geregeld, zoals begrafenissen van ebola-doden, nu op districtsniveau worden aangestuurd. Dat lijkt allemaal sneller en beter te gaan. Ebola-doden worden snel begraven en de voorlichting verloopt beter. Ook is men alert er op vreemden die binnenkomen en eventueel het virus bij zich hebben.

GIRO555

Het is essentieel om het werk zo dicht mogelijk bij het veld te organiseren. Door mensen zelf er bij te betrekken en hun eigen anti-ebola-campagne te laten organiseren. ICCO en Kerk in Actie steunen dit werk in Sierra Leone, dankzij het geld van Giro555.
Evert van Bodegom is noodhulp coördinator bij ICCO en Kerk in Actie. Hij reist twee weken door de ebola-getroffen landen Sierra Leone en Liberia. ICCO en Kerk in Actie werken  in de twee landen via lokale hulporganisaties en ACT Alliance. Met geld van Giro555 gaan zij nu de strijd aan tegen ebola. Armoedebestrijding, preventie en het tegengaan van stigmatisering zijn daarbij belangrijke elementen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.