Stop de ebola-ramp

Evert blogt vanuit ebola-gebied: Wees door ebola

Ebola maakt veel slachtoffers onder kinderen; omdat ze zelf ziek worden, maar ook omdat ze hun ouders moeten missen door de ziekte. Vandaag trek ik met Nancy en haar collega’s van Defence for Children Sierra Leone (DCI) de sloppenwijken van Freetown in.

Deze organisaties komt op voor kinderrechten en is al vele jaren partner van ICCO en Kerk in Actie. Het welzijn van kinderen staat voor hen centraal bij de huidige ebola-ramp.

GIRLPOWER

We arriveren in een buitenwijk, duidelijk een sloppenwijk, waar een zwaar vervuild riviertje doorheen stroomt en mensen dicht op elkaar leven zonder goede sanitaire voorzieningen. Ik zie een groep zelfbewuste jonge meiden rondlopen, die door DCI getraind zijn om de rechten van kinderen te behartigen. Ze maken andere meisjes bewust van de risico’s van ongewenste (tiener) zwangerschappen en aids. De meiden vallen mij op door hun uitstraling: echte girlpower.


Foto: Met rood draad afgezet gebied

We lopen door en komen bij een met rood draad afgezet gebied. Een gedeelte van de getrainde meiden moet hierachter in quarantaine zitten, omdat familieleden van hen getroffen zijn door ebola. Daardoor mogen zij al 15 dagen niet het erf af. Nog zes dagen te gaan en dan is het ebola-besmettingsgevaar geweken. Nancy groet de meisjes en gaat met hen in gesprek. Ik zie meteen dat de meisjes het leuk vinden dat Nancy langs komt. Er is weinig te eten en de verveling slaat toe, dit kan een toenemend aantal tienerzwangerschappen tot gevolg hebben. DCI komt regelmatig langs mensen om te horen hoe het gaat. Ze schakelen andere organisaties in om tekorten aan te vullen en proberen de meiden moed in te spreken.

Foto: vrouwen in quarantaine

SPANNINGEN

We rijden door en komen in een wijkje dat net is vrijgegeven maar dat 62 dagen was geïsoleerd omdat er 34 mensen zijn overleden aan ebola. Ook hier armoede, slechte hygiëne en veel mensen op een te klein oppervlak. Alle kinderen die ebola hadden of wees zijn geworden worden geregistreerd door Nancy. Ze heeft hiervoor een programmaatje op haar telefoon. Hier deelt DCI pakketten met kleding en dekens uit aan de getroffen kinderen.

Foto: Nancy interviewt Hassanatou, (een helft van een eeneiige tweeling.)

We zien dat spanningen kunnen oplopen in zo’n wijk. We komen midden in een handgemeen tussen een vrouw die uit het gebied komt dat afgesloten was en een man die daar net buiten woont. De laatste wil de sleutel van de gemeenschappelijke latrine niet aan de vrouw geven. Ze mag dan wel de quarantaine periode hebben overleefd, hij vertrouwt het toch niet. Ze mag het toilet niet gebruiken vindt hij, dat is te gevaarlijk. De vrouw houdt hem bij de band van zijn korte broek vast, vrij effectief…. Uiteindelijk geeft hij de sleutel.

Foto: Dit jongetje heeft zijn moeder verloren door ebola en zijn vader staat er nu alleen voor.

 

Evert van Bodegom is noodhulp coördinator bij ICCO en Kerk in Actie. Hij reist twee weken door de ebola-getroffen landen Sierra Leone en Liberia. ICCO en Kerk in Actie werken in de twee landen via lokale hulporganisaties en ACT Alliance. Met geld van Giro555 gaan zij nu de strijd aan tegen ebola. Armoedebestrijding, preventie en het tegengaan van stigmatisering zijn daarbij belangrijke elementen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.