Nederland
helpt
Nepal

Extra aandacht voor minderheden in Nepal

“Nepal is een standen maatschappij. Als je behoort tot een lage kaste, een religieuze minderheid of je bent vrouw dan ontvang je meestal minder hulp na een ramp”, zegt Dick Loendersloot noodhulp coördinator van ICCO en Kerk in Actie. “Daarom organiseren ICCO en Kerk in Actie workshops met lokale partnerorganisaties om te kijken hoe we minderheden en gehandicapten beter kunnen ondersteunen in de wederopbouw na de aardbevingen.” 

ICCO en Kerk in Actie is een van de hulporganisaties achter Giro555 en al tientallen jaren actief in Nepal. Zij hebben een kantoor in Kathmandu en verlenen noodhulp via lokale partnerorganisaties en ACT Alliance.

Workshops

Loendersloot vliegt begin juni naar Nepal om de workshops te organiseren. “Het doel is om tot een duidelijk herstelprogramma van 20 maanden te komen. We doen dit met acht organisaties uit de districten  Sindhupalchowk  en Makawanpur.  Loendersloot wijst er op dat minderheden het extra moeilijk hebben in het dagelijks leven. “Maar na een grootschalige ramp komen deze mensen ook lastiger aan hulp, omdat Nepalezen die deel uit maken van hulpcomités bijna altijd zelf van hogere kasten zijn.” Daarom juist ondersteunen ICCO en Kerk in Actie lokale ngo’s die extra aandacht geven aan de minderheden.  Loendersloot: “Tijdens workshop overleggen we met de lokale organisaties hoe we onze hulp zo kunnen afstemmen dat we juist deze groepen mensen meer perspectief bieden, zowel economisch als sociaal.” Loendersloot is van 3 tot en met 18 juni in Nepal.

Ruim 45.000 families geholpen

Tot nu toe heeft ACT Alliance 45.363 getroffen families (226.815 mensen) bereikt met noodhulp. Er zijn voedselpakketten uitgedeeld, dekens, keukengerei, hygiëne kits, tentzeilen en is er aandacht voor psychosociale zorg en onderwijs. Ook wordt een voorzichtig begin gemaakt met wederopbouw. Omdat het regenseizoen begint liggen prioriteit nu bij het verstrekken van kwalitatief  goede tentzeilen. En pakketten uit te delen met voedsel en zaden, zodat boeren de energie hebben om hun land te bewerken voor de moesson begint.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.