Stop de ebola-ramp

Feiten en cijfers over ebola

De epidemie veroorzaakt niet alleen een exponentieel stijgend aantal doden en zieken, het heeft invloed op alle niveaus van de samenleving: onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en voedselproductie. Dat is de conclusie van een rapport samengesteld door de de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). 

Het gehele rapport is vanaf vandaag hier te vinden.

13.567 mensen zijn besmet geraakt met ebola.  Bijna 5000 mensen zijn gestorven aan de ziekte.  Daarnaast zijn 269 verplegers en artsen gestorven.

De landen zijn compleet lam gelegd. Kinderen kunnen niet naar school en boeren kunnen hun producten niet naar de markt brengen. Er zijn voedseltekorten en mensen lijden honger. De medische zorg, toch al zwak in deze landen, is geheel ingestort. Mensen sterven nu niet alleen aan ebola, maar ook aan goed te behandelen zaken zoals of malaria en complicaties bij zwangerschappen.

Organisaties zijn al maanden bezig om hulp te bieden. Ze verspreiden hygiene kits en distribueren voedsel. Ook zorgen ze voor voorlichting over de ziekte en het besmettingsgevaar. En ze zorgen voor de opvang van weeskinderen.

Het is de afgelopen weken duidelijk geworden dat deze hulp nog lang nodig zal zijn en ook opgeschaald moet worden. Daarom hebben de samenwerkende hulporganisaties besloten Giro 555 te openen en Nederland te vragen, in actie te komen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.