Help slachtoffers Syrië

Gaarkeukens in Aleppo

In Syrische steden, zoals Aleppo en Homs, leven mensen onder voortdurende dreiging van geweld. Basisvoorzieningen als eten en drinkwater zijn nauwelijks aanwezig. Met steun van Cordaid Mensen in Nood bieden kerkelijke hulpverleners en vrijwilligers steun aan de bewoners.

De situatie in Syrische steden is veelal dramatisch, vertelt Ron Langford, noodhulpmedewerker van Cordaid die net terug is uit Libanon waar honderdduizenden Syrische vluchtelingen worden opgevangen. “Mensen zijn aangewezen op water uit onveilige bronnen, waardoor kinderen diarree krijgen. In steden als Homs en Aleppo komt geen water meer uit de kraan en elektriciteit valt 4-5 dagen uit, om daarna weer even beschikbaar te zijn. Mensen leven van dag tot dag.”

In de steden is een groot gebrek aan voedsel. Hulpverleners en vrijwilligers van kerkelijke organisaties zorgen dagelijks vanuit gaarkeukens in de Aleppo voor eten. Ook delen zij matrassen en dekens uit. Daarnaast verlenen ze medische zorg en opvang aan getraumatiseerde kinderen.

Met geld dat het Nederlands publiek afgelopen tijd overmaakte aan Giro555 wil SHO-deelnemer Cordaid Mensen in Nood het werk van kerkelijke organisaties in Aleppo, Homs en Damascus verder ondersteunen. Daarnaast zet de organisatie zich in voor opvang van Syrische vluchtelingen in Libanon.

RTL Nieuws maakte reportages vanuit Syrië, onder andere over de voedseldistributie door partnerorganisaties van SHO-deelnemer Cordaid Mensen in Nood.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.