Geen oogst? Geen schoolgeld

Eigenlijk had deze foto niet genomen mogen worden. Het gezin van Doris Komora (37) staat te dicht opeen. Ze zouden elkaar kunnen besmetten met ebola.

Doris is een alleenstaande moeder met vijf kinderen. De baby in haar armen is haar kleinkind. Ze heeft een stukje grond waar ze pinda´s en rijst op verbouwt. Van de opbrengst koopt ze eten voor haar kinderen en betaalt ze het schoolgeld voor de drie jongste meisjes.

Nu is haar dorp Rogbasia in quarantaine. De rijst staat te rotten in het veld. Ze kan geen mensen vinden die haar kunnen helpen met de oogst. Op de dagen dat iedereen van de overheid binnen moet blijven eten de vogels de pinda´s op. “My life is in misery”, mijn leven is ellendig, zegt ze tegen mensen van Cordaid’s partnerorganisatie MADAM.

een overgroeid rijstveld in Farama, Kunike Barina chiefdom

Volgens Welt Hunger Hilfe heeft 71 procent van boeren in Kailahun en Kenema moeite met oogsten. Normaal doen rondreizende groepjes jonge mannen dit werk. Nu mogen zij niet als groep bijeenkomen; ze mogen niet van dorp naar dorp reizen en velen van hen zijn naar de steden gevlucht. In een dorp als Rogbasia, dat in quarantaine is, kunnen momenteel ook geen handelaren komen. Als er al geoogst kon worden, dan zouden de goederen nog de markt niet bereiken.

Landbouwmethodes

Buiten de steden leeft bijna iedereen in Sierra Leone van de landbouw. Dat betekent: wat kippen, wat geiten, of een klein lapje grond dat mensen handmatig geschikt moeten maken voor beplanting. Ze zaaien en oogsten met de hand. En ze jagen, net als Doris, zelf de vogels van het veld. De opbrengst per m3 is niet hoog. Cordaid heeft niet voor niets allerlei projecten in Sierra Leone om nieuwe landbouwmethodes en beter zaaigoed te introduceren.

In dit seizoen vlak voor de nieuwe oogst is er altijd meer honger, maar nu geven bijna alle mensen (98 %) die meededen aan het onderzoek van Welt Hunger Hilfe aan dat eten schaars is. De prijzen van rijst, cassave en groenten is met dertig procent gestegen. Pinda´s, een belangrijke bron van eiwitten, zijn bijna veertig procent duurder dan normaal.

Elf procent van respondenten eet twee maaltijden per dag. De overige 89% eet maar één maaltijd.

Rogbasia

Schoolgeld

Als de epidemie, zoals de president van Sierra Leone hoopt, in december weer voorbij is, zijn de kinderen van Doris een half jaar niet naar school geweest. Pakken ze hun schoolcarrière na de epidemie rustig weer op? De leiders van Rogbasia vrezen van niet.  Mensen van wie familieleden zijn overleden aan ebola gaan het moeilijk krijgen om werk te vinden vanwege het stigma dat nog een tijdje aan hen zal kleven. Dan zijn er nog de kinderen die hun ouders verloren hebben aan ebola. Wie gaat hun schoolgeld betalen?

Een van de zusters Cluny voor de school in Kono district.

De kinderen die thuis zitten vervelen zich en vragen hun ouders wanneer de scholen weer opengaan, vertelt zuster Mary Antony van de school van de zusters Cluny  in Kono district. “De dingen die we instinctief deden, elkaar omarmen, elkaar de hand schudden, doen we nu niet meer. Het is erg verdrietig.”

En iets doodnormaals als met je kinderen op de foto gaan: levensgevaarlijk.


 

Sierra Leone: Feiten en cijfers

Met 11 procent economische groei per jaar was Sierra Leone hard onderweg om een middeninkomen-land te worden. Als gevolg van de ebola-epidemie verwacht de Wereldbank voor het komende jaar 0% economische groei.

Meer dan de helft van mensen in Sierra Leone leeft onder de armoedegrens. In 2013 was volgens de Wereldbank een kwart van de kinderen in Sierra Leone ondergewicht of zelfs ernstig ondervoed.

De bevolking van Sierra Leone is gemiddeld genomen erg jong; de gemiddelde levensverwachting is 45 jaar. Een kwart van de vrouwen in Sierra Leone in de leeftijd 15-19 heeft al een kind of is zwanger.

Ruwweg de helft van de bevolking kan niet lezen of schrijven. Meer dan de helft van de vrouwen en twintig procent van mannen ouder dan 15 heeft helemaal geen onderwijs gehad.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.