Nederland
helpt
Sulawesi

Gemeenschappen Sulawesi (Indonesië) goed voorbereid op rampen

Op 28 september 2018 werd het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een aardbeving en tsumani. Met de opbrengst van de Giro555-actie ‘Nederland helpt Sulawesi‘ werd niet alleen noodhulp en hulp bij de wederopbouw geboden: mensen werden ook getraind om beter voorbereid te zijn op toekomstige rampen. Die training wierp in augustus 2020 vruchten af. 

In augustus 2020 vernietigde overstromingen op Sulawesi 50 huizen

Op 8 augustus 2020 veroorzaakten zware regenval namelijk plotselinge overstromingen in verschillende delen van Sulawesi. Meer dan 50 huizen werden beschadigd en 150 huishoudens werden getroffen door de overstromingen. “Diezelfde avond heb ik een WhatsApp-groep aangemaakt met leden van het rampencomité uit alle getroffen dorpen.  Zo konden de dorpen stroomopwaarts communiceren met de dorpen stroomafwaarts en de hulpactiviteiten onderling coördineren ”, vertelt Sulistiyo, hulpverlener bij de lokale partnerorganisatie van Cordaid, een van de hulporganisaties achter Giro555. Dit rampencomité was met steun van Cordaid gevormd na de aardbeving en tsunami in 2018. Het comité verzamelde toen gegevens over de schade die was veroorzaakt en werkte nauw samen met reddings- en hulpteams. Bij de overstromingen in augustus 2020 kwamen de comitéleden uit de getroffen dorpen snel in actie.  Ondanks de COVID-19-pandemie slaagde het comité erin een gaarkeuken op te zetten om getroffen gezinnen te helpen.

In het dorp Bolapapu waren bij de overstromingen in augustus 2020 ook de muren ingestort van het huis van de leider van een spaargroep. Deze spaargroepen beheren gelden die de gemeenschap samen heeft gespaard voor rampenbestrijding en noodhulp na een ramp. De overstroming had het kistje waarin de leider dit spaargeld bewaarde, weggespoeld. Het nieuws over het verloren kistje werd via de Whats-appgroep snel verspreid en het kistje werd de volgende ochtend gevonden door buren die waren gaan zoeken. Het was intact. Alle drie de sloten zaten er nog op en het spaargeld zat er nog in.

Het kistje met het gespaarde geld werd dankzij snelle onderlinge communicatie teruggevonden

Dankzij de training, en dankzij de bereidheid en toewijding om elkaar te willen helpen, kon het rampencomité bij de overstromingen snel reageren en getroffen gezinnen direct helpen. Met de opbrengst van de Giro555-actie voor Sulawesi zijn naast rampen- en evacuatietrainingen ook noodhulppakketten beschikbaar gesteld, die door gemeenschappen bij nieuwe rampen direct kunnen worden ingezet om getroffen gezinnen te voorzien van bijvoorbeeld voedsel en drinkwater.  

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.