Help slachtoffers Syrië

Genoeg is genoeg

De leiders van vijf toonaangevende humanitaire VN-organisaties roepen diegenen die een einde kunnen maken aan de crisis in Syrië op om dat nu te doen.

Voor meer dan twee jaar heeft de Syrische burgerbevolking te lijden, en het is simpelweg genoeg nu. De tragedie in Syrië en de omringende landen, en de menselijke gevolgen ervan, kunnen zo niet doorgaan. Het zijn de politici die moeten handelen. SHO-deelnemer UNICEF ondersteunt deze oproep.

Hieronder vindt u de (vertaalde) tekst van de oproep van OCHA-noodhulpcoördinator Valerie Amos, directeur van het Wereldvoedselprogramma Ertharin Neef, VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres, directeur van UNICEF Anthony Lake en de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Margaret Chan.

Bekijk de oproep op YouTube.

* * *
Genoeg is Genoeg.

Na meer dan twee jaar van conflict en meer dan 70.000 doden, waaronder duizenden kinderen.

Na meer dan vijf miljoen mensen die werden gedwongen hun huizen te verlaten, waaronder meer dan een miljoen vluchtelingen in overbelaste buurlanden.

Na zoveel verscheurde families en verwoeste gemeenschappen, scholen en ziekenhuizen vernield en watersystemen geruïneerd.

Na dit alles, lijkt er nog steeds onvoldoende gevoel van urgentie te bestaan bij de regeringen en partijen, die een einde zouden kunnen maken aan de wreedheid en het bloedbad in Syrië.

Wij – de leiders van de VN-organisaties die te maken hebben met de menselijke kosten van deze tragedie – roepen alle betrokken politieke leiders op hun verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen van Syrië en de toekomst van de regio.

We vragen hen gebruik te maken van hun collectieve invloed en aan te dringen op een politieke oplossing voor deze afschuwelijke crisis voordat nog eens honderdduizenden mensen hun huizen, levens en hun toekomst verliezen – in een regio die op het omslagpunt staat.

Onze organisaties en humanitaire partners hebben gedaan wat ze kunnen. Met de steun van veel regeringen en mensen, hebben we meer dan een miljoen vluchtelingen aan onderdak geholpen. We boden toegang tot eten en andere basisbehoeften aan miljoenen door het conflict ontheemde mensen, tot water en sanitaire voorzieningen aan meer dan 5,5 miljoen getroffen mensen in Syrië en in de buurlanden én tot gezondheidszorg voor miljoenen Syriërs, waaronder vaccinaties tegen mazelen en polio aan meer dan 1.5 miljoen kinderen.

Maar het is lang niet genoeg geweest. De behoeften groeien, terwijl ons vermogen om meer te doen afneemt door financiële beperkingen, veiligheidsrisico’s en andere praktische beperkingen in Syrië. We zijn gevaarlijk dichtbij, misschien enkele weken, tot gedeeltelijke schorsing van humanitaire hulp.

Onze oproep van vandaag is niet voor meer financiële middelen, hoe nodig ze ook zijn. We spreken ons uit voor iets belangrijkers dan geld.

Aan alle betrokkenen in dit gewelddadige conflict en aan alle invloedrijke regeringen:

In naam van al diegenen die zo hebben geleden, en de velen wier toekomst nog op het spel staat: Genoeg! Kom samen en gebruik uw invloed, nu, om het Syrische volk te redden en de regio te redden van de ondergang.

* * *

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.