Stop de ebola-ramp

Gezondheidswerkers lopen risico

Gezondheidswerkers in West-Afrika worden regelmatig besmet met ebola, blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Op 3 november waren er 443 gezondheidswerkers besmet geraakt, 244 van hen zijn overleden. De doden zijn meestal gezondheidswerkers uit Guinee, Sierra Leone, Liberia en Nigeria. Ondanks beschermende maatregelen raken zij tijdens hun werk besmet met het ebolavirus.

UNICEF doet er alles aan om zo veel mogelijk chloor, schoon water, beschermende pakken, handschoenen en maskers te verspreiden in het door ebola getroffen gebied. Daarnaast krijgen de gezondheidswerkers, die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor ebolapatiënten, regelmatig een training. Hier leren ze hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen tegen het virus.

Laarzen reinigen

Rebecca (35) is een van de zusters die de training van UNICEF volgt. “Ik zie mijn collega’s hun laarzen in de zon zetten, als een manier om ze te ‘reinigen’. Ik weet nu dat je daar chloor voor moet gebruiken en de laarzen ondersteboven moet drogen.”

Niet alleen gezondheidswerkers lopen een groot risico op besmetting met ebola. Ook ambulancepersoneel is niet veilig voor het virus. Kamara uit Liberia vervoert iedere dag zieken naar de ebolakliniek. Hij is een van de vele vrijwilligers die zich inzetten om verdere verspreiding van ebola in het land te voorkomen. “Het is een eenzaam beroep,” vertelt hij.

“Vaak breng ik patiënten naar de kliniek, maar is er geen bed voor hen vrij. Ik heb pas nog een jonge vrouw terug naar huis moeten brengen. Toen ik haar de volgende dag opnieuw wilde ophalen om te kijken of er plek was in de kliniek, was ze al overleden.”

Auto’s vervoeren zieken

In de strijd tegen ebola zorgt UNICEF ook voor ziekenvervoer. In de afgelopen weken zijn 44 auto’s ingezet als ambulance of als vervoersmiddel voor gezondheidswerkers. Daarnaast vervoerden 305 motoren levensreddende goederen en medicijnen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.