Samen in actie
voor noodhulp

Gezondheidsmedewerker Faysal geeft huis-aan-huis coronavoorlichting

Jamal Hossain (60) is geitenhouder in Bangladesh. Tot voor kort had hij nog nooit van het coronavirus gehoord. Inmiddels weet hij dankzij gezondheidsmedewerker Faysal meer, en heeft hij zich laten vaccineren. 

Veehouder Jamal had twijfels over het coronavaccin

Ik wist niets van het coronavirus,” vertelt Jamal, “maar op een dag kwam hulpverlener Faysal bij ons langs en van hem hoorde ik voor het eerst over het coronavirus en over het vaccin. Ik wilde meer weten over de ziekte, maar vroeg me tegelijkertijd af of vaccineren wel echt nodig was. Ik ben al oud en vaak ziek. We wonen op een afgelegen plek, en er zijn geen winkels, markten of verharde wegen in de buurt. Er komen hier bijna nooit mensen van buiten, maar deze hulpverlener kwam naar ons toe en gaf mij en mijn vrouw duidelijke informatie over corona. Ook vertelde hij dat het belangrijk om je te laten vaccineren. Toen besloten dat we graag gevaccineerd wilden worden. Faysal vroeg om onze ID-kaarten en schreef onze gegevens op. De volgende dag al kregen we de registratiebewijzen, waarmee we ons konden laten vaccineren. Twee dagen later vertelde Faysal ons over een vaccinatiecampagne in de buurt en zei hij dat hij ons kon brengen. Mijn vrouw en ik gingen met hem mee en zo zijn we gevaccineerd. Dit zou ons nooit zijn gebeurd zonder de hulp van Faysal.”

Gezondheidswerder Faysal gaf hem de juiste informatie

Mijn naam is Faysal Mahmud en ik ben gezondheidswerker. Ik probeer iedereen in deze regio te overtuigen van het belang het coronavaccin. Ik ga bij mensen langs en leg uit wat de symptomen van corona zijn en met welke maatregelen mensen de verspreiding van het virus tegen kunnen gaan. Ik registreer de mensen en zet hen op de lijst voor het vaccin. We proberen een 100% inentingspercentage te bereiken door antwoorden te geven op de vele vragen en misinformatie over de werking van het vaccin te weerleggen.
Ik was erg verbaasd dat Jamal Hossain en zijn gezin niets over corona wisten, terwijl het virus toch al bijna twee jaar geleden in Bangladesh vastgesteld is. Hij woont met zijn vrouw en kleinkinderen in het dorp Islamnagar in Koiyarbil. Hij bezit geen eigen grond en leeft van zijn geiten. Op zijn ID-kaart staat dat hij 60 jaar oud is maar zelf zegt hij al 75 te zijn. Ik vertelde hen over het coronavirus, het vaccin en de manier waarop je je tegen het virus kunt beschermen. Ik registreerde hen beiden en bracht hen naar het vaccinatiecentrum. Toen we met dit voorlichtingsproject startten, had nog maar 2% van de bevolking van het dorp Islamnagar een vaccin gekregen, maar inmiddels is ruim 50% gevaccineerd.”

Faysal geeft huis-aan-huis voorlichting om mensen te overtuigen zich te laten vaccineren.
Faysal op bezoek bij het gezin van Jamal
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.