Nederland
helpt
Nepal

Gijs de Vries vanuit Nepal: “Ik ben onder de indruk van de veerkracht van deze Nepalezen”

Actievoorzitter Gijs de Vries is op reis in Nepal en blogt vanuit het rampgebied.

Kinderen dansen vrolijk, zingen en spelen naast een tent, op een open plek in Bhimtar. Van het nabij gelegen dorp is niets meer over. Waar ooit huizen stonden ligt er nu alleen nog maar puin. Rijen met stenen, opgestapeld langs de weg. De huizen zijn hier alleen gemaakt van modder en stenen en waren niet bestand tegen de aardbeving. Plan Nederland richtte hier een ‘child friendly space’ in, een plek waar de kinderen leren om te gaan met wat ze hebben meegemaakt en waar ze vrij kunnen lachen en spelen. Lotte, hulpverleenster bij Plan Nederland, vertelt mij dat dit net na de aardbeving wel anders was. Getraumatiseerd door wat deze kinderen hebben meegemaakt bleef het de eerste weken stil en bedrukt in de tent. Sommige kinderen lagen zelf onder het puin of verloren een familielid.

Hier heb ik helaas ook een nieuw woord geleerd, traffacking. In dit gebied bestaat een verhoogd risico op kinderhandel. Kinderen worden voor werk of seks gerelateerde doeleinden opgepikt. UNICEF meldde vandaag dat het sinds de aardbevingen in Nepal 245 kinderen heeft onderschept die verhandeld of onterecht in een kindertehuis geplaatst dreigden te worden. De kinderrechtenorganisatie werkt samen met de Nepalese overheid om kinderhandel te voorkomen. De ‘child friendly spaces’ houden de kinderen van de straat en beschermen ze tegen deze barbaarse handel.

Na weken komen er weer vrolijke geluiden uit de tent. De jongens voetballen op het veldje terwijl de meisjes een ritmische welkomsdans uitvoeren voor ons bezoek. Een ander groepje meisjes zingt een begeleidend lied. De regels van het lied schreven ze zelf. Ze heetten ons welkom in hun dorp maar vragen tegelijkertijd of ze kind mogen blijven en spreken de hoop uit dat ze kunnen blijven leren en naar school kunnen gaan.
Later op de dag zie ik bij ICCO hoe ze met een nieuwe mobiele app snel de hulpverlening ter plaatse in kaart kunnen brengen. Ze voeren data in met behulp van gestructureerde interviews. Dit doen ze samen met een alliantiepartner en is eigenlijk een must voor alle NGO’s. Het scheelt tijd die ten goede komt aan de slachtoffers.

Gijs de Vries - Hulpverlening Nepal

We bezoeken kort nog Durbar square in Bakthapur waar alle monumenten en erfgoed zijn geruïneerd. Midden op het plein hangt een poster met alle omgekomen mensen uit de stad. Het is een publieke aanklacht tegen het natuurgeweld. Hoe schokkend kan een aardbeving zijn.

Ik ben onder de indruk van de veerkracht van deze Nepalezen die ondanks de ravage en de verwoesting er alles aan doen om hun leven weer op te bouwen. Dit gaat ze lukken, mede dankzij de hulpverlening gefinancierd met geld van Giro555.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.