Droogte Hoorn van Afrika

Giro 555 sluit actie Honger in de Hoorn van Afrika

Utrecht, 18 november 2011 – Met een mooie opbrengst van 25 miljoen euro heeft de SHO besloten het gezamenlijk werven voor de ramp in de Hoorn van Afrika te stoppen. Giro 555 sluit op 30 november aanstaande. De deelnemende organisaties in de Hoorn zijn hard bezig om zoveel mogelijk hulp te verlenen. Dat is hard nodig, want na de extreme droogte en de (op sommige plaatsen) extreme regenval zijn de mensen in het gebied er slecht aan toe.

De SHO startte op 12 juli een campagne over de droogte in de Hoorn van Afrika om geld voor de slachtoffers in te zamelen en de ramp op de kaart te zetten. Door extreme droogte, stijgende voedselprijzen en conflicten werden miljoenen mensen in Kenia, Ethiopië en vooral Somalië met honger en ondervoeding geconfronteerd. Vooral in Somalië waren honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen voor de honger en conflict, vluchtelingenkampen barstten uit hun voegen en internationaal vreesde men dat de situatie nog erger zou worden.

Dat is gebleken. Hoewel het nu op veel plaatsen in de Hoorn van Afrika regent, is de ramp nog niet ten einde. De grond is extreem uitgedroogd en neemt niet direct vocht meer op. Bovendien houdt regen niet in dat er direct geoogst kan worden, zaaigoed heeft tijd nodig om te groeien. Daarnaast waarschuwen de deelnemende organisaties voor besmettelijke ziektes in de kampen, die onder de verzwakte vluchtelingen rap om zich heen grijpen. Door de instabiele situatie in Somalië is het lastig (maar gelukkig niet onmogelijk) om hulp te verlenen.

Met het door Nederlanders massaal gedoneerde geld, zijn de deelnemende organisaties van de SHO heel hard bezig om de nood te lenigen door middel van water, medicijnen en voedsel. Ook krijgen mensen hulp bij het zaaien van nieuwe gewassen, worden waterputten geslagen en krijgen slachtoffers hulp bij het opnieuw opbouwen van hun veestapel. In maart 2012 verschijnt de eerste rapportage over de bestede gelden.

Hulp voor de Hoorn van Afrika blijft nodig. Donaties blijven welkom bij de afzonderlijke deelnemende organisaties.

Deelnemers van de actie Hoorn van Afrika zijn: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, UNICEF Nederland en World Vision.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.