Stop de ebola-ramp

Gloria (15) zorgt nu voor haar broertje en zusjes

Meer dan 3.700 kinderen* hebben sinds de uitbraak van de ebola-epidemie in West-Afrika één of beide ouders verloren. Velen van hen worden uit angst voor besmetting in de steek gelaten door hun familieleden. Gloria** (waarschijnlijk 15 jaar) verloor haar ouders en zorgt nu in haar eentje voor haar zusjes Remember (7)** en Prayer (6)** en broertje Favor** (4). 

Gloria’s vader is jaren geleden al overleden. Ze woonde met haar familie in Kakata, een stad in Liberia. Hun moeder raakte besmet met het ebolavirus en werd al snel erg ziek. Pas na 4 dagen kon haar moeder worden opgehaald door een ambulance en was het al te laat. Het medisch team nam haar niet meer mee, want ze wilden niet dat ze in de ambulance zou sterven. Gloria wilde niet dat haar broertje en zusjes hun moeder zouden zien sterven en liet haar achter in haar slaapkamer. Die avond stierf ze. Het duurde drie dagen voordat ze werd opgehaald door een begrafenisteam. In Liberia is een groot tekort aan ambulances, begrafenisteams en bedden om patienten te verzorgen.

Thuis blijven was te gevaarlijk. De kans dat de kinderen besmet zouden raken was immers enorm. Een ontsmettingsteam ontsmette  het hele huis waardoor Gloria alle bezittingen kwijtraakte. Ze kwam noodgedwongen op straat terecht met haar kleine broertje en zusjes en sliep onder een boom of in een schuur. De gemeenschap meed Gloria en haar broertje en zusjes omdat de mensen bang waren voor besmetting van het virus; het algemene stigma rondom ebola-weeskinderen in West-Afrika.

Nu de 21 dagen incubatietijd voorbij zijn, worden ze gelukkig minder gemeden door de gemeenschap en kunnen ze soms terecht bij buurtbewoners. Ondanks dat hebben de kinderen nog steeds geen permanente plek gevonden om te wonen.
Gloria verzamelt groene bladeren van het kleine veld waar ze op dit moment verblijven. Ze probeert de bladeren te verkopen op de markt en hoopt hiermee geld te verdienen waarmee ze voedsel kan kopen voor haar broertje en zusjes.

Save the Children geeft weeskinderen zoals Gloria overlevingspakketten en een plek waar ze dit veilig kunnen bewaren. Deze pakketten bevatten o.a. voedsel en producten die nodig zijn om voor de kinderen te kunnen zorgen. Daarnaast werken we samen met het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn om een permanente verblijfsplek voor weeskinderen te vinden. Door middel van herenigingsprogramma’s proberen we weeskinderen te herenigen met familie of buurtgenoten.

* Bron: onderzoek UNICEF
** De namen zijn gewijzigd om de identiteit van de kinderen te beschermen

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.