Stop de ebola-ramp

Goede informatie is de sleutel in de strijd tegen ebola

Door wantrouwen, geruchten en fabels kan ebola gedijen in West-Afrika, zo waarschuwt Oxfam. Goede voorlichting en preventie zijn essentieel.

Foto:Tommy Trenchard/Oxfam

De ongekende uitbraak heeft over de hele wereld achterdocht en angst aangewakkerd, met schokkende krantenkoppen en overheden die reisbeperkingen en quarantaineperioden opleggen.

Oxfam’s werk met lokale gemeenschappen in West-Afrika toont aan dat er beter geluisterd moet worden naar de angst van mensen. Zij moeten er van overtuigd worden dat er manieren zijn om de verspreiding deze afschuwelijke ziekte te stoppen.

Geruchten

Oxfam-medewerker Doris Mapturi Wuseni vertelt: ‘Er gaan verschillende geruchten. Mensen hebben gezien dat als iemand ziek werd, hij of zij werd weggehaald en nooit meer terugkwam.’

Oxfam begrijpt het cruciale belang van isolatie en behandeling van ebola-patiënten, maar preventie is ook essentieel en daar is meer geld voor nodig.

Voorlichting via radio

Met een omvangrijke voorlichtingscampagne via de radio, billboards en tekstberichten over hoe mensen zichzelf het beste tegen de ziekte kunnen beschermen, proberen we het algemene bewustzijn te vergroten.

Stephen Bockarie Mansaray, radiopresentator in Sierra Leone: ‘We hebben gerenommeerde organisaties als Oxfam in de uitzending nodig om mensen te vertellen dat de ziekte hier is, maar dat als we A, B en C doen, we het onder controle kunnen houden. Ik denk dat informatie de sleutel is in de strijd tegen ebola. En omdat men hier niet gewend is om kranten te lezen, vertrouwen ze op de radio.’

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.