Groeiende humanitaire noden wereldwijd

Diverse grote brandhaarden in de wereld, veelal door conflict veroorzaakt, zorgen voor tientallen miljoenen mensen die op de vlucht zijn en/of humanitaire hulp nodig hebben. De VN liet begin deze maand weten komend jaar een recordbedrag van 21 miljard euro nodig te hebben om mensen te helpen die het slachtoffer zijn van oorlogen en andere rampen. Volgens de VN is de roep om hulp sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo groot geweest.

Hulporganisaties doen wat ze kunnen. Onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden proberen zij mensen te voorzien van hulp in de vorm van voedsel, drinkwater, medische zorg, onderdak en bescherming. Gezien de enorme noden is er een grote behoefte aan extra fondsen. De hulporganisaties achter Giro555 voeren momenteel geen gezamenlijke actie, maar vragen individueel steun aan het Nederlandse publiek.

Wilt u meer weten over de hulpverlening of een bijdrage leveren? Hieronder zetten we vijf grote, actuele en acute humanitaire crises onder elkaar, inclusief links naar de websites van de hulporganisaties met meer informatie. Helaas is onderstaande lijst met crises verre van uitputtend, zoals u op de websites van de hulporganisaties zult zien.

Syrië

De Syrische burgeroorlog gaat zijn zesde jaar in. De inwoners dragen de loodzware lasten van dit conflict dat wordt gekenmerkt door ongeëvenaard lijden, verwoesting en minachting van het menselijk leven. Meer dan de helft van de bevolking is gedwongen gevlucht en veel mensen zijn meerdere keren verplaatst. 13,5 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Meer dan de helft van alle getroffenen zijn kinderen en jongeren. 4,9 miljoen mensen zitten vast in belegerde en moeilijk te bereiken gebieden waar ze worden blootsgesteld aan grote dreiging. Aleppo vormt hiervan een recent en extreem voorbeeld.

Syrie aleppo

De volgende hulporganisaties verbonden aan Giro555 verlenen hulp:
CARE
Cordaid
ICCO & Kerk in Actie
Oxfam Novib
Rode Kruis
Save the Children
Stichting Vluchteling
Terre des Hommes
UNICEF
World Vision

Jemen

De humanitaire situatie in Jemen is sinds de escalatie van het gewapend conflict tussen de regering en de oppositie enorm verslechterd. Meer dan 18 miljoen mensen hebben humanitaire hulp en bescherming nodig, waaronder meer dan 10 miljoen mensen die in acute nood zitten. Jemen was al het armste land in het midden Oosten voordat het conflict escaleerde. Inmiddels is de economie in elkaar gestort, ervaren mensen extreme armoede en honger. Burgers zijn op de vlucht en vechten om te overleven. Meer dan 3 miljoen kinderen en zwangere vrouwen zijn ondervoed en meer dan 14 miljoen mensen hebben amper tot geen toegang tot gezondheidszorg.

jemen

De volgende hulporganisaties verbonden aan Giro555 verlenen hulp:
CARE
Oxfam Novib
Rode Kruis
Stichting Vluchteling
UNICEF
Save the Children

Nigeria

Het gewapend conflict in noordoost Nigeria tussen de regering en Boko Haram leidt al lange tijd tot ontheemding, toenemende armoede en een groeiende humanitaire crisis. Meer dan 20.000 mensen zijn vermoord, ontelbaar veel vrouwen en meisjes ontvoerd en kinderen ingezet als zelfmoordterroristen. Meer dan 2 miljoen mensen zijn ontheemd en een aantal daarvan zijn gevlucht naar buurlanden als Kameroen, Chad en Niger. In de noordoostelijke staten Adamawa, Borno, Gombe and Yobe states zijn meer dan 15 miljoen mensen direct geraakt, waarvan 7 miljoen dringend humanitaire hulp nodig hebben. Meer dan de helft daarvan zijn kinderen. Meer dan 4 miljoen mensen hebben dringend voedsel nodig. De schatting is dat 400.000 kinderen in Adamawa, Borno en Yobe de komende 12 maanden ernstig ondervoed raken als er geen hulp komt.

Nigeria

De volgende hulporganisaties verbonden aan Giro555 verlenen hulp:
Cordaid
ICCO & Kerk in Actie
Oxfam Novib
Rode Kruis
Save the Children
Stichting Vluchteling
UNICEF

Irak

De stijging van het geweld tussen gewapende groepen en regeringstroepen in Irak heeft geleid tot meer dan 3 miljoen ontheemden en meer dan 10 miljoen mensen die humanitaire hulp nodig hebben. De aanhoudende gevechten tussen de regering en ISIS om Mosul eisen een hoge tol van de inwoners. Meer dan 90.000 mensen zijn de afgelopen maanden ontheemd geraakt. Mensen lopen groot gevaar slachtoffer te worden van beschietingen tussen de regering en ISIS of te worden gebruikt als menselijk schild. 1 miljoen mensen zijn onbereikbaar voor hulp. Er is sprake van een ernstig tekort aan drinkwater, voedsel en medicijnen.

Mosul

De volgende hulporganisaties verbonden aan Giro555 verlenen hulp:
Cordaid
Rode Kruis
Save the Children
Stichting Vluchteling
UNICEF
World Vision
Oxfam Novib

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan wordt al jaren geteisterd door een burgeroorlog. De afgelopen weken is er een sprake van een (extra) escalatie van het geweld. Als gevolg van het gewapend conflict, inter-etnisch geweld, slechte oogsten, gestegen voedselprijzen en ziekte is er sprake van ernstige humanitaire noden. Sinds december 2013, twee jaar nadat het land zelfstandig werd, zijn er bijna 3 miljoen mensen ontheemd geraakt. Het overgrote deel daarvan verblijft binnen het land, maar ook een deel in vluchtelingenkampen in omringde landen. De vluchtelingen worden geconfronteerd met een groot gebrek aan water, voedsel en medicijnen. Meer dan 6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Dat is meer dan de helft van de bevolking. Bijna 5 miljoen mensen verkeren in voedselonzekerheid, meer dan 200.000 mensen zijn ernstig ondervoed. Ook is er sprake van extreem watertekort.

ZuidSoedan

De volgende hulporganisaties verbonden aan Giro555 verlenen hulp:
CARE
Cordaid
ICCO en Kerk in actie
Oxfam Novib
Plan Nederland
Rode Kruis
Save the Children
Stichting Vluchteling
UNICEF
World Vision
Terre des Hommes

Cijfers gebaseerd op rapporten van UN OCHA

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.