Help slachtoffers Filipijnen

Groene wederopbouw op Filipijnen

Drie maanden na de tyfoon Hayan zijn de mensen op de Filipijnen hard aan het werk om hun leven op te bouwen. Via lokale partnerorganisaties steunt SHO-deelnemer ICCO de boeren op het eiland Iloilo met landbouwzaden en gereedschappen. Hiermee kunnen zij hun akkers opnieuw bewerken, op een duurzame manier.

‘Duurzame landbouw levert meer op’
Rene Francisco (43) en zijn vrouw hebben vijf schoolgaande kinderen, tussen de 10 en 17 jaar oud. Het gezin woont in stadsdeel Bolo in het stadje Carles op Iloilo, dat zwaar werd getroffen op 8 november. Om zijn gezin van inkomen te voorzien heeft Francisco twee banen. Hij werkt als beveiligingsbeambte en daarnaast verbouwt hij rijst en suikerriet op zijn eigen land.

Foto: Benno Neeleman

Die achtste november was Francisco gewoon gaan werken als beveiligingsbeambte. Er waren wel waarschuwingen uit gegaan op radio en tv, maar de mensen zijn gewend te leven met natuurgeweld en Francisco had niet ingeschat dat deze tyfoon zo sterk zou zijn. De angst die hij voelde net na de ramp zal hij nooit vergeten. Omdat alle netwerken vernield waren, kon hij geen contact krijgen met zijn gezin. Hij rende naar huis, om te zien dat zijn huis grotendeels was verwoest, maar dat zijn vrouw en kinderen gelukkig ongedeerd waren.

Het noodweer maakte dat zijn rijstveld grotendeels werd verwoest. De hectare grond levert normaal gesproken 40 zakken rijst van 40 kilo per stuk op. Door de storm zal hij dit jaar hooguit twee zakken rijst overhouden. Via ICCO partner Progresso ontving het gezin voedselpakketten, maar ook zaden en materialen om het land te bewerken. Francisco besloot toen ook meteen over te schakelen op organische rijst- en suikerbieten bouw, mede door de informatie die hij hierover kreeg van Progresso. Duurzame landbouw is niet alleen groener, het levert volgens Francisco op den duur ook meer op. Francisco’s kinderen konden twee maanden na de ramp weer naar school.

Wormen voor mest
Bienvenido Bellarde (52) heeft een vrouw en vijf kinderen en woont in Carles, Noord Iloilo. Omdat de visserij hem niet meer genoeg inkomsten opleverde, besloot Bienvenido Bellarde vijf jaar geleden om zich op de landbouw te richten. Op zijn eigen stukje grond verbouwt hij watermeloen, guave en radijs. De producten verkoopt zijn vrouw in een stalletje bij huis.

Foto: Benno Neeleman

Met behulp van Progresso richt hij zich volledig op organische landbouw. Van Progresso kreeg Bellarde 1 kilo wormen, waarmee hij zelf verder is gaan kweken. Vermicast heet het vruchtbare product dat door de wormen ontstaat. Inmiddels heeft Bellarde ruim 40 kilo wormen die hij gebruikt voor organische bemesting van zijn grond en die hij per kilo verkoopt aan boeren in zijn omgeving. Organische bemesting is goedkoper, duurzamer en levert betere kwaliteit op dan chemische middelen.

Tyfoon Hayan vernielde niet alleen het dak van Bellarde’s huis, maar ook een groot deel van de toekomstige oogst. De watermeloenen en de guave waren gaan rotten en niet meer eetbaar. Dat betekende een behoorlijke inkomstendaling voor het gezin. De partner van ICCO, Progresso, gaf hen daarom voedselhulp en zaden om opnieuw groenten en fruit te kunnen verbouwen. Bellarde heeft zelf inmiddels weer zijn dak hersteld. Hij werkt met zijn gezin aan een nieuwe toekomst.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.