Groepssessies zetten leven Jamal (11) weer op de rit

“Het liefst zie ik mijn broertje lachen”, zegt Jamal (niet zijn echte naam). Dit Syrische jongetje nam, na de explosies in Beiroet, deel aan de psychosociale sessies en spelactiviteiten van Terre des Hommes. 

Jamal zit in de vierde klas en woont met zijn ouders en vier broers en zussen in Zoukak Blat Area in Beiroet. Hij is vooral gehecht aan zijn broertje van 1 jaar oud. “Ik moet hem beschermen, niemand mag hem pijn doen”, zegt hij.

Is het al vrijdag? 
Iedere vrijdag neemt Jamal actief deel aan de psychosociale sessies: groepsdiscussies, poppenkastvoorstellingen, verhalen vertellen en puzzel- en spelactiviteiten. Deze sessies draaien om  bewustwordingsthema’s zoals pesten, intimidatie, uitbuiting, omgaan met stress, emoties, en meer. “Ik voel me hier gelukkig en hoop dat het snel weer vrijdag is”, zegt Jamal. Op die dag geniet hij vooral van de spelletjes. Die zijn stressverlagend en laagdrempelig. “Ik heb geen speelgoed, dus spelen we het spel van de stoelen. Alle kinderen kunnen dat spelletje spelen.”

Als dat mij overkomt, weet ik wat ik moet doen! 
Het verhaal over Hiba, een fictief personage, is Jamal vooral bijgebleven. Dit verhaal maakt kinderen bewust van bestaande risico’s. “Tijdens het buitenspelen nodigde een vreemde man haar uit om mee te gaan, waarna het slecht met haar afliep. Als dat mij overkomt, weet ik wat ik moet doen!” Ook pesten en kinderarbeid komen in de verhalen aan bod. Zaken die Jamal in zijn eigen wijk tegenkomt. “Wij kinderen zouden niet op straat moeten werken. En pesten vind ik al helemaal niet leuk. Zulke gemene dingen wil ik nooit zeggen!”

“Ik voel me hier gelukkig en hoop steeds dat het snel weer vrijdag is”, zegt Jamal

Als ik later groot ben…
Later wil Jamal architect worden en met zijn broertje een bedrijf beginnen. “Het lijkt mij heel mooi om mijn familie een mooi huis te kunnen geven. Ik vind het fijn om mijn ouders gelukkig te maken, want dan ben ik het ook.”

Terre des Hommes, een van de organisaties achter Giro555, kon kinderen in Beiroet deze psychosociale hulp bieden dankzij de opbrengst van de Giro555-actie voor Beiroet.

Lees hier meer over de hulp die is geboden met de opbrengst van de Giro555-actie voor Beiroet.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie