Groot aantal humanitaire crisissen wereldwijd
Er zijn momenteel diverse grote brandhaarden in de wereld. Nog nooit sinds de Tweede Wereldoorlog waren er zoveel vluchtelingen op de been.
Wereldwijd zijn er meer dan 51 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en ontheemden.
Hulporganisaties doen wat ze kunnen. Er wordt continu gezocht naar de meest effectieve manier om zoveel mogelijk hulp te kunnen bieden. Gezien de enorme noden, is er een grote behoefte aan extra fondsen. De Samenwerkende Hulporganisaties voeren momenteel geen gezamenlijke nationale actie via Giro555, hulporganisaties vragen individueel steun aan het Nederlands publiek.
Hieronder zetten we vijf grote, actuele humanitaire crisissen op een rij, met informatie welke hulporganisatie waar actief is:
Honderdduizenden burgers worden bruut opgejaagd door de extremistische strijders van Islamitische Staat (IS). 1,2 miljoen mensen in Irak zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van IS. Vluchtelingen hebben vaak niet meer dan hun kleding mee kunnen nemen en zijn volledig afhankelijk van hulp van anderen. Er is een nijpend tekort aan water, bij temperaturen die kunnen oplopen tot 45 graden Celcius. In het laatste OCHA Situation Report van de VN vindt u meer informatie over de situatie en noden in Irak.
Diverse hulporganisaties verbonden aan de SHO zijn 24 uur per dag in touw om, ondanks de risico’s, zoveel mogelijk hulp te verlenen: |
||
De situatie in de landen waar het ebolavirus actief is, verslechtert snel. Meer dan 13.567 mensen zijn besmet geraakt met het ebola virus, van wie 4.951 mensen zijn gestorven, meldt de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. Circa 70% van de mensen die ziek worden overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen het ebola-virus. Ebola wordt overgedragen via lichaamssappen en er is nog geen bewezen vaccin of medicijn beschikbaar om het virus te voorkomen of bestrijden. Hulporganisaties zetten zich o.a. in om ziekenhuizen te voorzien van isolatie-tenten en beschermende materialen. Daarnaast zetten veel hulporganisaties zich in voor voorlichting aan bewoners over hoe zij ebola kunnen voorkomen en om vooroordelen te bestrijden.
Rode Kruis |
||
In juli laaide het Israëlisch-Palestijns conflict weer op. Meer dan 2.100 mensen kwamen om. Meer dan driekwart van de slachtoffers betreft burgers, waaronder veel vrouwen en kinderen. Circa 9.000 mensen raakten gewond, becijferde het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Ook zouden in totaal 10.000 huizen zijn verwoest. In het laatste OCHA Situation Report van de VN vindt u meer informatie over de situatie en noden in Gaza.
Vrijwel alle hulporganisaties verbonden aan de SHO bieden hulp aan slachtoffers van het Israelisch-Palestijns conflict, waar 1,8 miljoen mensen door getroffen zijn: |
||
In december 2013 braken gevechten uit in Zuid-Soedan. De strijd heeft al aan duizenden mensen het leven gekost. 1.7 miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld. Naar schatting hebben bijna 4 miljoen mensen aan het eind van dit jaar hulp nodig. Hulporganisaties doen wat zij kunnen om mensen van hulp te voorzien. Dat is moeilijk – door het regenseizoen en door conflict – maar niet onmogelijk. In het laatste OCHA Situation Report van de VN vindt u meer informatie over de situatie en noden in Zuid-Soedan.
Zie voor meer informatie de websites van de organisaties: |
||
Sinds het begin van het conflict in 2011 zetten Nederlandse hulporganisaties zich in voor Syrische slachtoffers. Op 25 maart 2013 besloten de Samenwerkende Hulporganisaties gezamenlijk actie te voeren in Nederland voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Deze actie bracht meer dan 5 miljoen euro op. Het bedrag werd binnen een half jaar volledig besteed aan noodhulp.Alle hulporganisaties verbonden aan de SHO verlenen momenteel (vanuit eigen fondsen) hulp aan de slachtoffers van de nog altijd voortwoedende oorlog.Zie voor meer informatie de websites van de organisaties: Rode Kruis Oxfam Novib Cordaid ICCO en Kerk in Actie Care Nederland World Vision Save the Children Stichting Vluchteling UNICEF Terre des Hommes |
De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie