Nederland
helpt
Nepal

Guido Dingemans: ‘Deze naschok hakt er wel in’

Terwijl mensen voorzichtig probeerden hun levens weer op te pakken, is Nepal opnieuw opgeschrikt door zware bevingen van 7.3 op de schaal van Richter en vele zware naschokken. Dit is vreselijk voor de mensen die hun dierbaren en hun huizen kwijt raakten door de zware aardbeving op 25 april, net twee weken geleden. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen getroffen zijn door de huidige bevingen, maar de paniek onder de mensen is groot. De situatie in de afgelegen gebieden is deels nog onduidelijk, communicatie is door de nieuwe aardbevingen lastig.

IN PANIEK DE STRAAT OP

De Nederlandse fotograaf Guido Dingemans reist door Nepal. Hij was met een noodhulpteam van ICCO en Kerk in Actie op pad, toen de aarde opnieuw begon te beven. Dingemans: “Het noodhulpteam was van Kathmandu op weg naar Bhaktapur.  We waren halverwege toen van alle kanten mensen de weg op kwamen gerend. Iedereen gebaarde druk dat we moesten stoppen. Pas toen we stilstonden besefte ik dat er weer een aardbeving was. Mensen vluchtten in paniek de huizen en kantoren uit, op zoek naar een relatief veilige open plek. Ik zag de stilstaande auto’s voor ons heen en weer wiegen, net zoals de gebouwen en telefoonpalen om ons heen.”

“Er waren al veel naschokken de afgelopen twee weken, maar die duurden altijd maar een seconde of vijftien. Deze duurde veel langer. De ACT medewerker die naast mij zat, voelde meteen dat deze schok heel zwaar was en uitte zijn zorgen over de vele beschadigde huizen, die nu alsnog zouden instorten.”

AFGELEGEN DISTRICTEN

Door de hevige aardbeving van vandaag kon het noodhulpteam niet verder reizen. Dingemans: “Velen maken zich zorgen om de mensen in de meer afgelegen districten die al eerder zwaar getroffen werden. Deze heftige naschok heeft er wel ingehakt. De angst is bij iedereen weer helemaal terug. Toen we weer richting Kathmandu reden, zag ik overal groepen mensen op straat en in de parken. Sommige mensen waren alweer met tenten in de weer, blijkbaar van plan om in ieder geval vannacht buiten te slapen.”

Zo goed als alle winkels – die in de  ochtend nog gewoon open waren geweest – zijn nu dicht. De elektriciteit is uitgevallen of uitgeschakeld. Net als voor vele Nepalezen is het voor Dingemans ook onduidelijk of hij de komende nacht in de open lucht moet doorbrengen.

Door deze nieuwe aardbeving hebben nog meer mensen in Nepal noodhulp nodig. Steun is hard nodig, geef nu.

 

Foto: Act Alliance

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.