Help slachtoffers Syrië

Haar droom om arts te worden viel in duigen

Amina* is 18 jaar oud en komt uit de Syrische hoofdstad Damascus. Een jaar geleden vluchtte ze samen met haar ouders en tweelingbroers van 16 naar het Domiz vluchtelingenkamp in het noorden van Irak. Amina en haar familie wonen sindsdien in het kamp.

Voordat ze moest vluchten voor het escalerende geweld was Amina volgens haar moeder “een slim, hardwerkend meisje dat graag naar school ging om haar dromen te realiseren”. Amina deed haar best om goede cijfers te halen, omdat ze medicijnen wilde studeren.

In de 5e klas, een jaar voor haar eindexamen, moest ze vluchten vanwege het geweld in haar land. Haar droom om arts te worden viel in duigen.

Het Domiz vluchtelingenkamp heeft geen middelbare school waar Syrische kinderen hun onderwijs kunnen vervolgen. Het afgelopen jaar was erg zwaar voor Amina. Ze moest niet alleen alles achterlaten in Damascus, maar was ook verdrietig omdat ze niet naar school kon. Ook haar broers kunnen niet naar school en spelen voetbal om de dag door te komen.

Met financiering van de Giro 555-actie Help Slachtoffers Syrië bouwt de partner van Stichting Vluchteling de eerste middelbare school in het Domiz vluchtelingenkamp. In september kunnen de eerste kinderen lessen volgen.

Amina kijkt uit naar de opening van de school, zodat haar droom om medicijnen te studeren weer een stapje dichterbij komt.

Beeld: IRC

*Niet haar echte naam

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.