Aardbeving Haïti

Haïti blijft weinig bespaard

Ruim een week geleden werden we opgeschrikt door het bericht dat er cholera was uitgebroken in Artibonite, zo’n 100 kilometer ten Noorden van Port-au-Prince. Deze ziekte die al tientallen jaren niet meer voorgekomen is op Haïti is erg besmettelijk.

Vuilnis_op_straat.JPGOp dit moment zijn 442 mensen overleden en zijn 6.742 gevallen van cholera vastgesteld in de ziekenhuizen. In vijf departementen is de ziekte al uitgebroken. De angst van menigeen hier is dat de ziekte ook opduikt in Port-au-Prince, waar honderdduizenden mensen nog in geïmproviseerde kampen leven na de aardbeving. Gelukkig is dat tot nu toe niet gebeurd, maar de kans op de uitbraak van een epidemie is nog niet verdwenen. Als je de hygiënische omstandigheden in delen van de stad ziet, verbaast me dat ook niet. Bovenop alles wat het land al heeft moeten doorstaan, kwam daar het bericht bij dat de orkaan Tomas koers heeft gezet naar Haïti. Ongelooflijk maar waar. Het lijkt erop dat het land en haar bevolking weinig bespaard blijft.

Bergen.JPGLater deze week zal ik verslag doen van het voorbijrazen van deze orkaan en wat de gevolgen hiervan zijn.
Bij al deze rampspoed, die het land treft kan je gemakkelijk vergeten, dat het eigenlijk een heel mooi land is. Afgelopen week was ik een paar dagen op ons kantoor in Jacmel. De 4 uur durende autorit van Port-au-Prince naar Jacmel voerde ons door een prachtig bergachtig gebied. Als je niet beter wist zou je denken dat dit een fantastische toeristische trekpleister zou zijn. Jacmel zelf ligt aan de Caraïbische zee wat ook betoverende plaatjes oplevert. Ook dat is Haïti, een Haïti waar ik zeker meer van wil zien en horen in de toekomst.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.