Haïti zwaar getroffen door orkaan Matthew

Orkaan Matthew, een storm van de vierde categorie die het Caribisch gebied teisterde, heeft Haïti vol getroffen. Dinsdag trok het oog van de storm over het eiland, dat nog herstellende is van de zware aardbeving in 2010. De orkaan vervolgde zijn koers naar de oostkust van Cuba, waar het eveneens een enorme ravage achterliet, de Bahamas en komt momenteel aan land in Florida. Hulpverleners doen er alles aan om slachtoffers zo goed mogelijk te helpen. 

Update: 8 oktober 20.00 uur

De orkaan heeft op Haïti aan honderden mensen het leven gekost. Tienduizenden mensen zijn ontheemd geraakt, meer dan 1 miljoen mensen getroffen.  UN OCHA – het onderdeel van de VN dat de coördinatie van hulpverlening bij rampen op zich neemt – zegt dat 750.000 Haïtianen hulp nodig hebben, waarvan bijna de helft kinderen. De VN spreekt dan ook van de zwaarste humanitaire crisis sinds het land in 2010 werd getroffen door een verwoestende aardbeving. De precieze impact van de orkaan op Cuba is momenteel nog steeds erg onduidelijk.

UN OCHA 7 okt 2016

Bron: UN OCHA

De orkaan ging gepaard met stormvloeden, hevige regenval en windstoten tot wel 230 km per uur. Als gevolg van hevige aanhoudende regenval dreigden er overstromingen en modderstromen te ontstaan die hele dorpen in het grotendeels ontboste Haïti zouden kunnen wegvagen.

Videobeelden van de ravage die de orkaan achterliet op Haïti

De volledige omvang van de schade door orkaan Matthew op Haïti wordt steeds duidelijker nu hulpdiensten verder kunnen doordringen tot eerder ontoegankelijke gebieden. Zij maken melding van enorme verwoestingen in het zuiden van het land. Bruggen zijn ingestort, er is veel schade aan huizen en oogsten zijn verwoest. De overvloedige regenval was een ramp voor Haïti, waar de beperkte infrastructuur niet bestand is tegen dit natuurgeweld. Dit bemoeilijkt eveneens het verlenen van hulp aan mensen in de afgelegen gebieden.

Aardbeving 2010

Haïti is nog altijd herstellende van de zware aardbeving die het land trof in 2010, waarbij 220.000 mensen om het leven kwamen. Hierdoor is de bevolking nog eens extra kwetsbaar. Zo leven 55.000 mensen nog in tijdelijke onderkomens. Het fragiele land is volop in wederopbouw. Hulporganisaties vrezen dat de orkaan een reeds precaire situatie zal verslechteren.

Hulporganisaties verlenen noodhulp

Hulporganisaties hadden hun teams vooraf paraat staan, en zijn direct begonnen de schade en noden in de getroffen gebieden te inventariseren en stellen momenteel alles in het werk zoveel mogelijk hulp te verlenen. In evacuatiecentra worden mensen opgevangen en maaltijden uitgedeeld. Hulpteams delen levensreddende benodigdheden aan tienduizenden mensen uit in de zwaarst getroffen gebieden. Hoofdprioriteit van de hulporganisaties ligt op dit moment bij schoon drinkwater en het herstel van watervoorzieningen en rioleringen om de uitbraak van infecties en ziektes te voorkomen.

Rode Kruis deelt hulpgoederen uit op Haiti

Rode Kruis deelt hulpgoederen uit op Haiti

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 hebben overleg gevoerd over de noodzaak een Nationale Actie af te kondigen voor de slachtoffers in Haïti. Het – (als altijd) ingewikkelde – besluit is genomen om vooralsnog geen Nationale Actie te starten, omdat op basis van de huidige fragmentarische informatie (nog) niet aan alle actiecriteria lijkt te worden voldaan. Zo is er nog onvoldoende zicht op het precieze aantal getroffen mensen en hun specifieke noden en hoe zich dat verhoudt tot bestaande middelen en mogelijkheden binnen de hulporganisaties en andere internationale humanitaire partners. We blijven de situatie gezamenlijk nauwlettend volgen.

Wat kunt u doen?

Veel hulporganisaties achter Giro555 verlenen hulp aan de slachtoffers in het getroffen gebied. Verschillende organisaties vragen daarbij uw steun:

Cordaid
ICCO Kerk in Actie
Oxfam Novib
Plan Nederland
Rode Kruis
Save the Children
UNICEF

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.