Aardbeving Haïti

Haïti vier jaar na de ramp

In 2014 worden in Haïti de laatste projecten met Giro555-geld uitgevoerd. Tien SHO-deelnemers rondden hun Giro-555projecten al eerder af, de overige vijf doen dat dit jaar. Enkele SHO-deelnemers blijven in Haïti met andere fondsen dan Giro555-geld werken aan structurele ontwikkelingsprojecten.

De nood na de aardbeving die Haïti vier jaar geleden – op 12 januari 2010 – trof, was enorm: er waren honderdduizenden doden en gewonden, 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. Orkanen en de uitbraak van cholera verergerden de ellende. De schade en chaos maakten noodhulp en wederopbouw moeilijk.

Toch is er de afgelopen vier jaar veel vooruitgang geboekt. Bijna 90% van de mensen die in kampen leefden, heeft nu een blijvend onderkomen. Het aantal meldingen van ondervoeding of cholera is fors gedaald.

Toch zijn niet alle problemen opgelost. Zo wonen nog steeds 172.000 mensen in kampen en worden dit jaar naar verwachting 45.000 mensen besmet met cholera (cijfers UN OCHA).

Na de aardbeving was de verwachting dat wederopbouw lang zou duren. Daarom besloot de SHO met Giro555-geld vijf jaar lang hulp te bieden. Tot eind 2013 is 90%* van de actieopbrengst besteed aan noodhulp en wederopbouw. Met het resterende bedrag van 10 miljoen euro worden dit jaar de laatste wederopbouwprojecten afgerond.

Welke hulp wordt in 2014 nog met Giro555-geld geboden?

Het Nederlandse Rode Kruis maakt dit jaar de overgang van wederopbouw- naar lange termijnprojecten. Met Giro555-geld en andere fondsen werkt het Rode Kruis onder meer aan cholerabestrijding, drinkwater- en sanitaire voorzieningen en het beperken van de gevolgen van rampen, bijvoorbeeld door schuilplaatsen te bouwen.

 

 

Partners van ICCO en Kerk in Actie bouwen de laatste van in totaal 500 huizen af en geven jongeren en vrouwen een vakopleiding om in hun eigen onderhoud en dat van hun gezinnen te kunnen voorzien. Ook steunt ICCO en Kerk in Actie de bouw van een school waar 320 studenten een vakopleiding kunnen volgen. De school is naar verwachting in mei 2014 klaar.

 

 

 

Gastdeelnemer Leger des Heils voltooit dit jaar de bouw en renovatie van de laatste scholen in onder meer Bellamy en Jacmel. In totaal zullen op deze scholen 1000 leerlingen les krijgen.

 

 

 

 

 

UNICEF werkt in 2014 met onder andere Giro555-geld aan betere toegang voor de bevolking tot diensten als kwalitatief goed onderwijs en zorg voor kinderen, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. UNICEF richt zich verder op gezondheidszorg, voeding en bescherming, en werkt samen met de overheid aan het duurzaam verbeteren van de situatie op Haïti.

 

 

 

 

 

 

Een aantal SHO-deelnemers blijft in Haïti werken aan structurele ontwikkelingsprojecten voor onder meer rampenpreventie, gezondheidszorg en wijkopbouw, met andere fondsen dan Giro555-geld. Vanuit Nederland blijven Cordaid Mensen in Nood en het Nederlandse Rode Kruis werken in Haïti. Andere SHO-deelnemers blijven via hun koepel actief, zoals Oxfam en Unicef.

Weten welke hulp tot nu toe is geboden? Bekijk de fotoimpressie, een filmpje van Habitat for Humanity of ICCO en Kerk in Actie of Cordaid Mensen in Nood, of de rapportages die de SHO eerder publiceerde. Eind april publiceert de SHO de  zesde voortgangsrapportage met gedetailleerde informatie over de hulp die tot eind december 2013 door de SHO-deelnemers is geboden.

* Schatting op basis van voorlopige cijfers. Definitieve cijfers presenteert de SHO eind april in haar 5e rapportage.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.