Aardbeving Haïti

Haïti vreest orkaanseizoen

De 1,5 miljoen mensen in Haïti die als gevolg van de aardbeving verspreid over het getroffen gebied in 1300 tentenkampen wonen, lopen groot risico als een tropische storm of orkaan het land treft. Dat stelt het Nederlandse Rode Kruis op basis van een analyse van weerpatronen. Uit deze analyse trekt de organisatie de conclusie dat de kans dat een orkaan Haïti treft 50 procent is. Het Amerikaanse meteorologische instituut NOAA stelde eerder al dit jaar een zeer actief orkaanseizoen te verwachten en voorspelt 18 tropische stormen, waarvan de helft tot een orkaan kan uitgroeien. De piek van het orkaanseizoen ligt doorgaans eind augustus. Maandag 19 juli raakten meer dan 2000 Haïtianen opnieuw dakloos nadat storm Bonnie tentenkampen bij Port-au-Prince trof. Bonnie bereikte boven Haïti nog niet eens de kracht van een tropische storm.

Kwetsbaar
Een tropische storm of orkaan kan grote consequenties hebben voor het uiterst kwetsbare Haïti. Daarnaast zijn tentenkampen geïdentificeerd in Port-au-Prince, Léogâne en Jacmel die extra kwetsbaar zijn voor orkanen en overstromingen.,,Tropische stormen en orkanen zorgen voor enorme hoosbuien; er vallen tientallen millimeters per keer”, zegt algemeen directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis. ,,Tentenkampen moeten worden beschermd door goede afwateringsystemen en sanitaire voorzieningen. Het risico op uitbraak van ziektes is zeer groot. Niet alleen de wind vormt een risico, maar ook het water.”

De hulpverleners van de organisaties aangesloten bij de Samenwerkende Hulporganisaties zijn al geruime tijd bezig met voorzorgsmaatregelen voor het komende orkaanseizoen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.