Aardbeving Haïti

Haïtianen werken aan toekomst dankzij giften aan Giro555

“Mede dankzij alle steun aan de Giro 555-actie ‘Help slachtoffers Haïti’ (2010) wordt in Haïti langzaam vooruitgang geboekt.” Dat zegt actievoorzitter Farah Karimi in de vijfde SHO-rapportage over hulpverlening in Haïti. “Veel Haïtianen zijn inmiddels in staat om, zo goed en zo kwaad als het gaat, het dagelijkse leven weer op te pakken.”

In 2010 bracht de Giro 555-actie voor Haïti € 111 miljoen op. Met dit geld verlenen SHO-deelnemers tot eind 2014 hulp aan slachtoffers van de aardbeving. In de vijfde rapportage staat welke hulp tot eind 2012 is geboden. Inmiddels is ruim 86% van de opbrengst, zo’n € 96 miljoen, besteed.

Klik op de kaart voor een impressie van de vele projecten voor noodhulp en wederopbouw die dankzij Nederlandse giften mogelijk zijn.

Slachtoffers: ‘Dankbaar voor alle hulp’

Door de aardbeving stortte niet alleen het huis van de 39-jarige Nathalie Fils-Aime in, maar ook de school waar ze als kleuterjuf werkte. Met haar gezin kwam ze in een opvangkamp terecht. Hoewel haar man na een tijdje werk vond en een appartement kon huren, bleef Nathalie last houden van hoofdpijn en vermoeidheid. “Ik kon niet werken en voelde me waardeloos.” Op een dag bezoekt ze een vrouwengroep van CARE. “Sindsdien is mijn leven veranderd. Ik ontmoette er vrouwen die hetzelfde doormaken als ik. Ik kreeg mijn zelfvertrouwen terug en leerde via een training zeep maken. Die verkoop ik nu. Ik voel me sterk en kan weer voor mijn gezin zorgen.”

 

Jeanna Garreaud (49), getrouwd en moeder van 2 kinderen, kreeg in 2011 een nieuw huis via het wederopbouwprogramma van Cordaid Mensen in Nood. In dit huis hebben hulpverleners ook ruimte voor een winkeltje gemaakt. Twee jaar nadat Jeanna haar nieuwe onderkomen betrok, zocht Cordaid Mensen in Nood haar op. Jeanna’s winkel blijkt goed te lopen. Het is een komen en gaan van mensen die zeep, bier, wc-papier of snoepjes komen kopen. “Ik heb veel klanten”, vertelt Jeanna opgewekt. “Ik verdien genoeg geld om mijn gezin te onderhouden en om mijn kinderen naar school te laten gaan. Ze willen allebei doorleren en die mogelijkheid kan ik ze nu bieden.”

 

Afgelopen jaar konden Murat Aubin en zijn gezin met steun van Habitat for Humanity hun tent in een opvangkamp verlaten om hun intrek te nemen in een stevig, veilig huis. “Dit huis is niet te vergelijken met hoe we hiervoor woonden”, aldus Murat. “Overdag was het vreselijk warm in de tent, het was er echt niet uit te houden. In dit huis is het heel aangenaam, ook in de zomer. En we zijn hier veilig.” Het stukje grond rondom het huis hebben Murat en zijn vrouw weten om te toveren tot een prachtige groentetuin, met bloemen, bonen, maïs en fruitbomen. De opbrengst gebruiken ze voor eigen gebruik, wat over is delen ze met de buren. “Mijn hoop voor deze wijk is dat steeds meer gezinnen een huis hebben”, aldus Murat.

 

Door de aardbeving viel de droom van de 14-jarige Didine, violiste worden, in één klap in duigen. Didine was in shock, net als veel andere kinderen. Plan International zette zogenaamde kindvriendelijke ruimtes op: rustige, veilige (speel)plekken voor kinderen te midden van de chaos. Ook Didine ging regelmatig naar zo’n ruimte en deed mee aan activiteiten als tekenen, zingen, schilderen, theater en …. muziek. Deze activiteiten hielpen haar te verwerken wat ze had meegemaakt. Didine kreeg zelfs weer zin in viool spelen. Plan zocht samenwerking met een muziekschool, waar Didine nu les krijgt. “Ik ben erg trots op mezelf”, zegt de jonge muzikante. “Ik vind het erg prettig dat ik mezelf zo kan uiten en mijn droom toch kan waarmaken.”

 

Delva Judith (29) bezoekt de kliniek die Fondefh, een Haïtiaanse organisatie, met steun van UNICEF Nederland runt in één van de kampen. In de kliniek worden ondervoede kinderen behandeld, krijgen zwangere vrouwen en moeders versterkende voeding en wordt borstvoeding gepromoot. Delva is vijf maanden zwanger van haar derde kind en komt naar de kliniek om zout met jodium te halen. In Haïti hoeft keukenzout niet verplicht jodium te bevatten, waardoor jodiumtekort nog veel voorkomt. Een jodiumtekort bij ongeboren baby’s of jonge kinderen kan leiden tot ernstige hersenbeschadigingen. “Ik krijg hier zout met jodium”, vertelt Delva. “Ik weet inmiddels dat dat heel belangrijk is voor mijn ongeboren kindje.”

Maxi, Michelson en Jean-Maie – timmerman, schilder en metselaar – kregen een training via het Leger des Heils. Het Leger des Heils herstelt scholen door lokale mensen op te leiden voor de herstelwerkzaamheden. Hiermee stimuleert het Leger des Heils ook de lokale economie. Maxi maakt al weer een jaar deel uit van een onderhoudsteam en voerde op diverse scholen herstelwerkzaamheden en reparaties uit. “Ik heb heel veel bijgeleerd”, vertelt hij. “Ik deed al wel timmerwerk, maar nu kan ik met zwaar gereedschap omgaan en de juiste materialen kiezen. Ook weet ik nu hoe ik stevige constructies bouw en muren en daken aardbeving- en orkaanbestendig maak. Ik heb nu meer kansen in mijn leven en kan veilige gebouwen bouwen.”

De 8-jarige Sendy Fondus woont in Carrefour, één van de armste wijken van Port au Prince. Gelukkig kan ze dankzij Save the Children toch naar school. Save the Children sprak met een aantal scholen af, dat zij in ruil voor de trainingen en ondersteuning van Save the Children, een aantal ‘kwetsbare’ leerlingen gratis onderwijs zouden bieden. Sendy is erg blij dat ze dankzij deze afspraak naar school kan. “Naar school gaan helpt mij om later verpleegster te worden. Ze leren mij hier veel.” Volgens haar leraar is ze een goede leerling. “Ze is een voorbeeld voor andere kinderen,” vertelt hij. “Ze is gedisciplineerd en heeft heel veel in haar mars.”

 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.