Nederland
helpt
Nepal

Herdenkingen slachtoffers 1 jaar na aardbeving Nepal

In de hele wereld staan mensen deze periode stil bij de slachtoffers van de aardbeving in Nepal, morgen precies een jaar geleden. Bij de ramp kwamen 8.898 mensen om het leven. Het was de zwaarste aardbeving in 80 jaar. In Delft werden de slachtoffers herdacht, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Giro555 en de heer R.M. Pokharel, ambassadeur van Nepal voor de Benelux. 

“Een jaar is verstreken sinds de afschuwelijke aardbeving in Nepal. Het was een nachtmerrie die werkelijkheid is geworden. En alsof het nog niet genoeg was, volgde een tweede beving slechts een paar weken later.”, memoreerde Giro555-voorzitter Joyce Sylvester vandaag bij de herdenking.

Volgens haar werd de ramp nog verergerd door complexe en extreme omstandigheden. Naast de IMG_1702uitdagende geografie van Nepal, was er ook een maandenlange blokkade aan de Indiase grens, die de toevoer van brandstof en essentiële hulpgoederen ernstig beperkte, en tijdrovende regelgeving vanuit de overheid. “Deze uitdagingen hebben de snelheid van de hulpoperatie negatief beïnvloed. In deze moeilijke omstandigheden toonden lokale en internationale hulpverleners grote flexibiliteit en creativiteit in hun zoektocht naar alternatieve oplossingen. ”

Ze roemde de hulpverleners, die in samenwerking met de regering en de bevolking van Nepal, zo moedig werken om de noden van de mensen in Nepal te verlichten. “Tijdelijke onderkomens en scholen werden gebouwd, dekens, voedsel, hygiënekits en lesmateriaal verspreid. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de enorme steun van mensen in Nederland en in andere landen.”

De extern voorzitter van de samenwerkende hulporganisaties vroeg de Nepalese overheid goedkeuring te geven aan de bouwplannen van hulporganisaties, zodat zij snel kunnen starten met de huizenbouw.

Bij de Nationale Actie “Nederland helpt Nepal” werd 25 miljoen euro ingezameld voor Giro555. “Met deze bijdrage verlenen de samenwerkende hulporganisaties hulp tot eind 2017″, zei Gijs de Vries, voorzitter van de Giro555-actie, die momenteel in Nepal bezoekt. “Dankzij de giften aan Giro555 hebben honderdduizenden mensen in Nepal hulp gekregen en bouwen we samen met hen aan een nieuwe toekomst. Bijvoorbeeld door het herstel van watersystemen, zorgen dat kinderen weer naar school kunnen en trainingen in aardbevingsbestendig bouwen.”

Over de hulpverlening
Lees meer over de resultaten van de hulpverlening tot nu toe.

Lees hier de speech van Joyce Sylvester van vandaag.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.