Help slachtoffers Filipijnen

Herdenkingen slachtoffers 2 jaar na ramp Filipijnen

In de hele wereld staan mensen deze periode stil bij de slachtoffers van de ramp in de Filipijnen, vandaag precies 2 jaar geleden. Bij de ramp kwamen 6.300 mensen om het leven. Het was de zwaarste storm ooit gemeten. In Den Haag werden de slachtoffers herdacht in de Church of Our Saviour, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Giro555 en de ambassadeur van de Filipijnen. 

“Het is onmogelijk ons de horror voor te stellen waar mensen in de Filipijnen doorheen gingen toen tyfoon Haiyan hun land raakte, vandaag precies twee jaar geleden. Mensen zijn alles kwijt: hun huis, hun baan, hun dierbaren”, zei  Giro555-voorzitter Joyce Sylvester vandaag bij de herdenking. Ze bezocht het voormalig rampgebied in juli.

Volgens haar is de ramp een groot trauma dat niet in twee jaar kan genezen. Maar ze wil meer dan rouwen alleen. “Vandaag is een dag om te herdenken. Maar vandaag is ook een dag om te vieren. Om de ongelooflijke veerkracht van de mensen in de Filippijnen te vieren. De veerkracht om ondanks hun trauma’s hun gemeenschappen weer op te bouwen met het oog op een betere toekomst voor hun kinderen.”

Bij de Nationale Actie “Help slachtoffers Filipijnen” werd 36 miljoen euro ingezameld voor Giro555. “Met deze bijdrage verlenen de samenwerkende hulporganisaties hulp tot eind 2015”, zei Simone Filipini, voorzitter van de Giro555-actie, die ook aanwezig was bij de herdenking. “Dankzij de giften aan Giro555 hebben honderdduizenden mensen op de Filipijnen hulp gekregen en zijn zij beter voorbereid op rampen. Bijvoorbeeld door stormbestendige huizen, goede evacuatieplannen en communicatiemiddelen.”

Pastoor Sjaak de Boer benadrukte de daadkracht van de mensen in het getroffen gebied. “Laten we vandaag stilstaan bij de slachtoffers van de ramp. Maar ook stilstaan bij de daadkracht van mensen om hun land, dat in puin lag, weer op te bouwen.”

Over de hulpverlening
Kijk naar de tijdlijn van de ramp tot nu.
Lees meer over de resultaten van de hulpverlening tot nu toe.

Lees hier de speech van Joyce Sylvester van vandaag.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.