Help slachtoffers Syrië

Heropening Syrische grens met Irak

Afgelopen zondag is voor het eerst in 4 maanden de Peshkabour grensovergang tussen Syrië en Iraaks Koerdistan weer geopend. Meer dan 2.500 Syrische vluchtelingen staken in boten de grens over naar Irak, omdat de pontonbrug niet gebruikt kon worden. Vluchtelingen staken in kleine groepen van 10 tot 30 personen de rivier over die beide landen scheidt, een boottocht van 20 minuten.

Een deel van de mensen keerden maandag weer terug naar Syrië, nadat ze generatoren en kachels hadden gekocht om zich te beschermen tegen de winterkou. In de regio daalt de temperatuur ’s nachts tot rond het vriespunt. Vluchtelingen verblijven in leegstaande gebouwen, garages, scholen en in tenten. Velen moeten van stokken, doeken en zeil een onderkomen zien te maken. Er is een groot tekort aan dekens en warme kleding om de koudste wintermaanden door te komen.

Syrische vluchtelingen die niet naar Syrië durfden terug te keren zijn overgebracht naar het Gawilan vluchtelingenkamp. Naar verwachting zal de grensovergang de komende dagen open blijven en zullen meer vluchtelingen de grens oversteken.

Irak vangt ruim 210.000 Syrische vluchtelingen op. De vorige keer dat de grensovergang tussen Irak en Syrië werd geopend vluchtten in een paar dagen tijd 60.000 mensen naar Irak. Ondertussen blijft het onrustig in centraal Irak. Vanwege het recente geweld in Fallujah en Ramadi zijn veel mensen op de vlucht geslagen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.