Nederland
helpt
Sulawesi

‘Het leven voor kinderen moet weer normaal worden’

Dominique Bovens, specialist Kinderbescherming bij Save the Children, was onlangs op Sulawesi om lokale collega’s te helpen bij het opzetten van onderwijs- en beschermingsprogramma’s. ‘Spelen en leren zijn enorm belangrijk,’ vertelt ze.

“Voor me zie ik prachtige bergen en een gladde oceaan, en achter mij is er helemaal niets meer. Een paar weken geleden lieten een aardbeving en een tsunami hier een spoor van totale verwoesting achter.

Ruim 2.000 mensen kwamen door het natuurgeweld om het leven, bijna 1.400 mensen zijn nog steeds vermist en 173.000 mensen raakten hun huis kwijt. Deze enorme aantallen zijn indrukwekkend, maar kwamen voor mij pas echt tot leven toen ik de afgelopen maand op Sulawesi was om onze Indonesische collega’s te helpen bij het opzetten van onze onderwijs- en beschermingsprogramma’s. En om ervoor te zorgen dat die projecten veilig zijn voor kinderen.

De hulp van Save the Children is belangrijk voor kinderen op Sulawesi. Tot nu toe hebben we ruim 40.000 mensen kunnen helpen met voedsel, bescherming, onderwijs, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen. Een van hen is de 7-jarige Rizky*(zie foto). Hij werd door hulpverleners helemaal alleen gevonden onder het puin van zijn huis. Dankzij het herenigingsprogramma van Save the Children kon hij na 2 weken angst en onzekerheid zijn oma en vader weer in de armen sluiten.

Toen ik op Sulawesi was, heb ik veel tijd doorgebracht in een aantal van onze 30 veilige opvangplekken voor kinderen. Hier helpen we kinderen met het verwerken van hun traumatische ervaringen en kunnen ze spelen en leren. Als ik kijk naar de lachende gezichtjes van de kinderen tijdens het spel, zie ik dat ze ontspannen: deze aanpak werkt echt.

In onze 13 noodscholen kunnen kinderen weer onderwijs volgen. Ik heb veel gewerkt met kinderen in noodsituaties. Vooral de routine, discipline en vertrouwdheid van school zijn heel belangrijk voor hun geestelijke herstel. Kinderen vertellen ons vaak dat ze vooral hun school heel erg missen. We werken er hard aan om zo snel mogelijk nog eens 50 tijdelijke scholen op te zetten. En om de 2.500 verwoeste klaslokalen weer te herstellen of herbouwen. Zodat het leven voor kinderen zo snel mogelijk weer normaal wordt.

Ik moet altijd aan mijn eigen kinderen denken als ik aan het werk ben, want ik besef dan direct weer hoe bijzonder het is dat ik ook andere kinderen kan helpen. En ik ben weer zo onder de indruk van de enorme impact van Save the Children. Voor Rizky en voor heel veel andere kinderen.”

*Kinderen in noodsituaties zijn heel kwetsbaar. Daarom hebben we voor de veiligheid zijn naam veranderd.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.