Samen in actie
voor Beiroet

Het leven weer oppakken na de traumatische explosie

Ruim een maand na de verwoestende explosie proberen de inwoners van Beiroet hun leven weer op te pakken. Save the Children in Libanon ondersteunt kwetsbare gezinnen met cash geld om in hun eerste levensbehoeften te voorzien of hun bedrijf weer op te bouwen. Ook helpt de organisatie kinderen om te gaan met de traumatische gebeurtenis. 

Heropbouw 
Save the Children, een van de elf organisaties achter Giro555, heeft een kantoor in Libanon waardoor, toen bleek dat er daar niemand gewond was geraakt, de hulp direct opgestart kon worden. Met geld van Giro555 verstrekt Save the Children cash-geld aan kwetsbare gezinnen om in eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. Ook krijgt het midden- en kleinbedrijf cash-geld om deze ondernemingen weer snel draaiende te krijgen. Zo kunnen bijvoorbeeld winkeliers en timmerlui zo snel mogelijk hun bijdrage leveren aan de heropbouw van het getroffen gebied. 

Nare ervaring vergeten
Daarnaast heeft Save the Children op 140 plekken in Beiroet Child Friendly Spaces ingericht: veilige speelplekken waar kinderen weer even kind kunnen zijn. De verwerking van traumatische gebeurtenissen bij kinderen krijgt pas een kans als het kind zich weer veilig kan voelen. Hulpverleners die gespecialiseerd zijn in traumaverwerking en psychosociale ondersteuning spelen, knutselen of tekenen daar met de kinderen en praten ondertussen over wat hen is overkomen. Daarnaast ondersteunt Save the Children ook ouders, en leert hen hoe ze hun kinderen mentaal kunnen bijstaan in de huidige moeilijke situatie. 


Sonia (foto) is een van de kinderen die zich dankzij deze hulp inmiddels weer wat beter voelt. Ze vierde haar 8e verjaardag op de dag van de explosie. Nadat ze met haar vader en moeder cadeautjes had uitgepakt en taart had gegeten, ging haar vader op weg naar zijn werk in het familierestaurant. Vlak daarna ontplofte de opslagplaats in de haven. Sonia was in alle staten. Zij was bang dat haar vader dood was. Gelukkig konden ze elkaar vrij snel weer in de armen sluiten, maar de angst bleef. Door haar bezoekjes aan de Child Friendly Space kan ze haar nare ervaringen vergeten.  “Het is zo fijn om met anderen te kunnen spelen. Ik heb een hoop nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt dus ik wil snel weer terug.”

[Foto: Tom Nicholson / Save The Children]

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.