Samen in actie
voor noodhulp

‘Het vaccin zal mij beschermen’

Zuid-Afrika was een van de eerste landen op het Afrikaanse continent dat zorgmedewerkers en kwetsbare mensen tegen het coronavirus ging vaccineren. Een van hen is verpleegkundige Mxolisi, die weet hoe het is om corona te hebben

In de parkeervakken van de garage onder het Livingstone Hospital in Port Elizabeth staan geen auto’s, maar bedden met coronapatiënten erin. “Velen komen er gelukkig weer bovenop,” glimlacht Mxolisi Mphokeli. Net als overal rennen hij en zijn medewerkers hun benen uit hun lijf om de patiënten te verzorgen. “Vóór corona hadden we al een personeelstekort, dus ga maar na,” zegt hij. “Vooral in het begin heerste er chaos. We wisten niet waar we moesten beginnen.”

Zelf besmet

Als je dag en nacht op een corona-afdeling werkt, loop je zelf ook een groot risico om ziek te worden. Toch was Mxolisi verbaasd toen hij in quarantaine moest omdat hij besmet bleek te zijn. De jongste zoon van de verpleegkundige (‘dat ben ik al twaalf jaar, ik kom van het platteland en heb mijn droom waargemaakt’) was bang dat zijn vader dood zou gaan. Maar Mxolisi is er nog steeds en sinds een paar maanden is hij ook tegen het coronavirus gevaccineerd. “Toen Zuid-Afrika in februari begon met het inenten van zorgmedewerkers, was ik als een van de eersten aan de beurt. Ik ben heel blij dat ik ben ingeënt. Het vaccin zal mij beschermen.”

corona zuid afrika

Verpleegkundige Mxolisi Mphokeli leidt een corona-afdeling in het Livingstone Hospital in Port Elizabeth (Zuid-Afrika).

Toen Mxolisi zelf corona bleek te hebben, was zijn jongste zoon bang dat hij dood zou gaan.

corona zuid afrika

Mxolisi was een van de eerste Zuid-Afrikaanse zorgmedewerkers die een coronavaccin kreeg.

corona zuid afrika

Hij heeft er het volste vertrouwen in dat het vaccin hem zal beschermen.

Geef nu button

Samen in actie tegen corona. Geef nu!

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.