Het verhaal van kapitein Danilo

ICCO-medewerker Marcella Bos tekende de verhalen op van de slachtoffers van typhoon Haiyan. In deel 2 van deze serie: “De golven sloegen over de boot heen, ze waren zeker 5 meter hoog.”

Kapitein Danilo (58) bewaakt de tanker, van bijna 70 meter lang, samen met een handjevol bemanningsleden. De meeste mannen van de 15-koppige crew zijn naar huis gegaan. Op het schip spelen kinderen. Tieners uit de omgeving laden tegen een kleine vergoeding hun telefoon op.

Op de dag voordat super typhoon Panay Island bereikte, was Danilo met zijn vracht op weg van Bacolad City naar Manila. De kapitein ging uit voorzorg met zijn tanker voor de kust van Luca voor anker gaan liggen. “Ik hoorde het huilen van de wind en de golven werden steeds hoger. Op een gegeven moment sloegen ze over de boot heen. Ik denk dat de golven zeker 5 meter hoog waren”, vertelt Danilo.

Als kapitein van een groot vrachtschip is Danilo wel het een en ander aan stormen gewend. “Ik ben op geen enkel moment bang geweest. Ik zag direct dat de wind ons de goede kant opblies, richting kust en niet naar open zee. We werden voortdurend opgetild en naar voren gegooid. Als de wind niet van achteren, maar van de zijkant was gekomen, dan had het misschien anders kunnen aflopen. Dan hadden we kunnen omslaan.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.