‘Het ware zwarte weken’
“De weken na de ramp blijven voor mij heel zwarte weken. Het leed van mensen was enorm. Het gekke is: een ramp is verschrikkelijk, maar brengt ook iets positiefs naar boven: oprecht medeleven en betrokkenheid van mensen. Die eerste uren en dagen na een ramp zijn cruciaal voor (zwaar)gewonden. Internationale hulpverleners hebben een rampgebied dan nog niet bereikt, de lokale mensen zelf doen het levensreddende werk.”
Toen ik op Tweede Kerstdag ’s ochtends vroeg op teletekst keek – dat was 10 jaar geleden nog gebruikelijk – las ik dat er een tsunami was geweest in Zuidoost Azië. Ik belde meteen mijn noodhulpcollega, die direct een arts in Sri Lanka probeerde te bereiken. Wat deze arts beschreef was vreselijk. De arts was direct naar het strand gegaan, waar overal doden en gewonden lagen. Hij was met de eerste gewonde mee gegaan naar de operatiekamer en kwam daar pas dagen later weer uit. Met zijn collega-artsen heeft hij vele slachtoffers geholpen. Ze namen nauwelijks tijd om te eten of te slapen. Die eerste uren en dagen na een ramp zijn cruciaal voor (zwaar)gewonden. Internationale hulpverleners hebben een rampgebied dan nog niet bereikt, de lokale mensen zelf doen het levensreddende werk.
Erkenning voor lokale hulpverleners
Het gebrek aan erkenning van lokale hulpverleners vind ik nog steeds stuitend. Hun werk is zo belangrijk, maar sommige journalisten weigeren dat te erkennen. Dan wordt een Nederlander die in het vliegtuig stapt als ‘de eerste hulpverlener’ betiteld. En zie je na drie dagen krantenkoppen ‘De hulp komt laat op gang’ terwijl onze lokale collega’s vanaf het eerste uur keihard werken, alleen niet met grote logo’s op hun T-shirts. Omdat ik thuis computerproblemen had, heb ik die Tweede Kerstdag in alle vroegte aangebeld bij de buren, om vandaaruit een persbericht de deur uit te doen.
De weken na de ramp blijven voor mij heel zwarte weken. De omvang van de ramp bleek onvoorstelbaar groot en het leed van mensen was enorm. Het was fijn om met zijn allen iets te kunnen doen en dag en nacht te werken voor Giro555. Tijdens de Nationale Actie op 6 januari was het geweldig om te zien hoe heel Nederland betrokkenheid toonde en op alle mogelijke manieren geld inzamelde. Dat is het gekke. Een ramp is verschrikkelijk, maar brengt ook iets positiefs naar boven: oprecht medeleven en betrokkenheid van mensen.
Marjolein Hammink
Persvoorlichter ICCO (ten tijde van de tsunami persvoorlichter Cordaid)