Stop de ebola-ramp

‘Hier ligt Benoe’ – de laatste groet aan ebola-slachtoffers

‘In loveng momery of Benoe Kuanoe’ staat op het grafbordje. Benoe werd op 4 december 1989 geboren; zijn ‘sunrise’. De begraafplaats ligt vlak naast het ebola-behandelcentrum in Bong in Liberia.


Het graf van Benoe Kuanoe in Bong. Foto: Chris de Bode 

Een begrafenisteam brengt patiënten die in het centrum van Bong overlijden naar een leeg graf. De familie moet, wegens besmettingsgevaar, van een afstandje toekijken. Een persoonlijke boodschap op het grafbordje schrijven is een van de weinige dingen die ze kan doen tijdens het afscheid van hun dierbare. Benoe zou bijna 26 jaar worden. Hij bezweek op 12 november aan het virus. Zijn ‘sunset’, schreef de familie.

Ebola-patiënten zijn vlak voor en vlak na hun overlijden het meest besmettelijk. Er zijn de afgelopen maanden al 4800 veilige begrafenissen uitgevoerd in het rampgebied in West-Afrika. Dat wil zeggen: met getrainde begrafenisteams in beschermende kleding die veilige lijkzakken gebruiken. In Liberia werken nu 57 begrafenisteams, maar er zijn 220 nodig om alle lichamen veilig te kunnen begraven. Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van 19 november.In totaal zijn nu 15351 mensen besmet met het virus.

Manuel werkt op de begraafplaats waar Benoe ligt. De familie van Manuel heeft hem verstoten: hij komt veel te dicht bij ebola-slachtoffers, vinden ze. De angst op besmetting is groot.


Manuel van het begrafenisteam in Bong. 

Maar Manuel weet van geen wijken: hij wil mensen helpen een waardig afscheid te geven. Leden van het begrafenisteam zoals Manuel hebben al nieuwe graven gemaakt in Bong. De ebola-strijd is daar nog niet gestreden: het aantal besmettingen in het ebola-rampgebied blijft stijgen. Vooral in Sierre Leone verspreidt het virus zich nog altijd snel. Daar werden in de week van 19 tot 26 november meer dan 500 nieuwe gevallen geregistreerd.


De begraafplaats in Bong. Foto: Chris de Bode

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.