Help slachtoffers Syrië

Hitte vergroot probleem vluchtelingen

De komende weken stijgt de temperatuur in Syrië naar 40 graden Celsius. Het warme weer bedreigt de gezondheid van vluchtelingen.

Nu al leven veel vluchtelingen in onhygiënische omstandigheden. Met stijgende temperaturen zal dat verergeren. Ook de bewoners van dorpen die vluchtelingen opvangen, lopen risico op ziektes als diarree.

‘Veel vluchtelingen wonen in een leeg winkelcentrum aan de rand van een kerkhof of op andere ongezonde plekken. Er is geen toilet en bijna geen water. Het afval stapelt zich op. Nu de zomer eraan komt en bacteriën zich makkelijker verspreiden, lopen zij een nog grotere kans op ernstige ziektes’, zegt Rick Bauer, noodhulpcoördinator van Oxfam.

Oxfam steunt in Jordanië en Libanon Syrische vluchtelingen en de gemeenschappen die hen opvangen. Zo zet Oxfam zich met hen in om bijvoorbeeld water te besparen en beter op te slaan.

Bauer: ‘De aankomende periode hebben mensen dringend schoon water nodig om ziektes te voorkomen. We moeten vluchtelingen en de ontvangende dorpen een fatsoenlijk en menswaardig verblijf bieden.’

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.