Droogte Hoorn van Afrika

Hoe gaat het met kinderen op de nomadenschool?

Ethiopische jongen hoedt zijn vee. Foto: ACT/DCA/Fikerte Abebe.ICCO en Kerk in Actie spreken met hun Ethiopische partners over hun problemen door de aanhoudende droogte. Hoe gaat het met kinderen op de nomadenschool?

Een leraar op een kameel
Nomadische veehouders verhuizen in ‘normale tijden’ één of twee keer per jaar op zoek naar nieuwe gronden voor hun vee om op te grazen. Door de droogte en onzekerheid verhuizen de veehouders nu veel vaker. Voor hun kinderen zijn schoolprogramma’s opgezet. De leraar en de ‘school’ (in de vorm van een tent) reizen op de rug van een kameel met de groep mee. Een vrouwtjes-kameel. Al is ze minder sterk als een mannetjes-kameel en dus minder geschikt om de tent te dragen, een vrouwtjeskameel geeft ook melk. De groep geeft daarom de voorkeur aan een vrouwtjeskameel.

Kinderen en geiten zorgen voor elkaar
De kinderen krijgen overdag les. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het hoeden van de geiten. Zij houden deze geiten de hele dag in de gaten. En de geiten houden de kinderen in de gaten. Tot hun 14e jaar zijn kinderen en geiten als vanzelfsprekend met elkaar verbonden. De geiten zijn de bron van melk voor de kinderen. De kameel is een bron van melk voor het gezin.

Geit geeft melk
Als de kinderen in hun schooltje zitten, liggen de geiten rondom de school op hun baasjes of maatjes de wachten. Als het pauze is rennen de kinderen naar hun geit. Die staat automatisch op en tilt zijn achterpoot op zodat de kinderen hun geit kunnen melken. De jongens ‘hangen’ onder de geit en spuiten de melk rechtstreeks in hun mond, terwijl de meisjes de melk opvangen in een beker en dit op een andere plek opdrinken.

Schoolmaaltijden of eten voor geiten?
Door de droogte kunnen de geiten moeilijker eten vinden. Ze vermageren en geven minder melk dan normaal. De kinderen gaan daarom met hun geiten op verder afgelegen plekken eten zoeken. Ze hebben daardoor geen tijd meer om naar school te gaan. Het is goed om schoolmaaltijden te bieden voor kinderen, maar het is ook van belang om te zorgen dat de geiten, koeien en kamelen van nomaden in leven blijven. Als de geiten makkelijker aan voedsel komen, hebben kinderen melk en kunnen ze naar school.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.