Stop de ebola-ramp

Hoe is het er nu?

De epidemie lijkt zo goed als voorbij. In Liberia zijn geen besmettingsgevallen meer bekend. Sierra Leone werd 17 maart 2016 opnieuw ebola-vrij verklaard, nadat in januari toch weer ebola was geconstateerd bij een persoon. Slechts 2 dagen daarna, op 19 maart, dook het virus weer op in Guinee. De WHO maakte melding van 2 nieuwe besmettingsgevallen. Hoewel het risico op een nieuwe grootschalige uitbraak minimaal is, blijft voorzichtigheid geboden.

Nu de ebola-epidemie nu zo goed als overwonnen lijkt, wordt duidelijk dat zij diepe sporen heeft achtergelaten in de samenleving. Zo zijn er ingrijpende gevolgen voor de voedselvoorziening in de getroffen landen Sierra Leone, Liberia en Guinee. Duizenden gezinnen hebben een kostwinnaar verloren, of zelfs beide kostwinnaars. In die situatie ontstaan al snel financiële problemen, met als meest dramatische gevolg dat er geen geld is voor eten. Kinderen waarvan beide ouders zijn overleden lopen de grootste risico’s. Zij zijn bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van langdurig voedseltekort.

In totaal kregen sinds de uitbraak 28.639 mensen ebola, van wie er 11.316 stierven.

Hoewel de opbrengst van Giro555 geheel besteed is, blijven hulporganisaties ter plaatse voor hulp bij de wederopbouw.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.