Hoe is het nu in Jemen
In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog met grote humanitaire gevolgen. In grote delen van het land is het onveilig en wordt gevochten. De economische achteruitgang is gigantisch, er is grote voedselonzekerheid en essentiële openbare diensten als zorg en onderwijs zijn ingestort. De al kwetsbare bevolking lijdt enorm onder dit conflict. Door het conflict speelt zich hier de grootste voedselcrisis in de wereld af. Het aantal mensen dat afhankelijk is van hulp is in een jaar tijd dramatisch toegenomen tot 22,2 miljoen mensen, ruim driekwart van de totale bevolking van het land. 17,8 miljoen mensen weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt en heeft acute voedselhulp nodig. Dat zijn ongeveer evenveel mensen als in heel Nederland wonen; ijzingwekkende aantallen. Hieronder vallen 400.000 zwaar ondervoede kinderen die levensreddende behandeling nodig hebben.
Aan alles een gebrek
Door het aanhoudend geweld zijn alle sectoren geraakt en is er aan alles een gebrek. De infrastructuur, zoals (lucht-)havens, wegen, bruggen en markten zijn verwoest. De import van hulpgoederen en het vervoer over land om slachtoffers te bereiken is daarmee een grote uitdaging geworden voor hulporganisaties. Blokkades van en gevechten om luchthavens en havens hebben deze situatie het afgelopen jaar extreem verergerd. En dat terwijl Jemen zeer afhankelijk is van de import van voedsel. Voedselprijzen zijn mede hierdoor sterk gestegen en omdat mensen hun inkomen zijn kwijtgeraakt, is voedsel onbetaalbaar geworden.
Snel groeiende cholera uitbraak
Basisfaciliteiten als schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en medische voorzieningen zijn hard getroffen. Ongeveer de helft van de medische voorzieningen functioneert nog, maar heeft een ernstig gebrek aan medicijnen, materiaal en medische staf. Mede hierdoor heeft Jemen te maken met de snelst groeiende cholera uitbraak ooit gedocumenteerd. Meer dan 1 miljoen mensen zijn besmet geraakt en er zijn al meer dan 2.200 doden te betreuren. Ondervoede mensen en kinderen lopen de grootste kans te overlijden aan ziektes als cholera.
Hier bovenop komt nog dat de overheid al meer dan een jaar geen salarissen meer uitbetaald. Zo ontvangen medici maar ook leraren geen geld, waardoor zij niet altijd meer in staat zijn het werk uit te voeren. Daarbij zijn scholen vernietigd, beschadigd of worden gebruikt als schuilplaats voor ontheemden. Zeker 2 miljoen kinderen kan hierdoor niet naar school.
Op de vlucht
In totaal zijn 2 miljoen mensen op de vlucht in Jemen zelf. Daar komt bovenop dat 1,1 miljoen vluchtelingen teruggekeerd is naar Jemen en er nog bijna een half miljoen vluchtelingen uit andere landen zich in Jemen gevestigd hebben. Al deze groepen zijn extra kwetsbaar, omdat zij vaak geen voorraden of reserves hebben en goede en beschermende huisvesting een groot probleem is.
De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie