Hongersnood in Zuid-Soedan

Extreme droogte teistert landen in Afrika. In Jemen, Nigeria, Zuid-Soedan, Kenia, Somalië en Ethiopië zijn de hongercijfers alarmerend hoog. De landen kampen met enorme voedseltekorten. Gisteren luidden de Verenigde Naties de noodklok voor Zuid-Soedan door – voor het eerst sinds zes jaar ergens ter wereld  – officieel hongersnood vast te stellen.

Wat is er aan de hand?

Circa 100.000 mensen dreigen van honger te sterven als ze niet snel worden geholpen. De VN vrezen dat de noodsituatie zich snel zal uitbreiden in het land, veroorzaakt door extreme droogte, oorlog en een ingestorte economie. Nog eens 1 miljoen mensen staan op de rand van hongersnood, een aantal dat de komende maanden kan toenemen tot 5,5 miljoen.

Het gebied ‘Unity State’ in het noorden is er het ernstigst aan toe: hier sterven nu al mensen van de honger. Sinds de burgeroorlog 3 jaar geleden opnieuw oplaaide is de situatie niet zo erg geweest. Veel mensen hebben geen enkele reserve meer, geen oogst en geen geld om voedsel te kopen. De lokale munt is het afgelopen jaar met 800 procent in waarde gekelderd. Voedselprijzen zijn vertienvoudigd. Hulp van buitenaf maakt nu het cruciale verschil.

Wat doen de hulporganisaties?

Hulp bieden is door de onveilige situatie echter niet gemakkelijk. Hulporganisaties zijn genoodzaakt hulppakketten vanuit de lucht te droppen omdat ze grote delen van Zuid-Soedan niet over land kunnen bereiken door lokaal geweld. Volgens de VN wordt de hulpoperatie extra bemoeilijkt doordat voedseltransporten worden geblokkeerd door de regering, uit angst dat de hulp in handen komt van de gewapende oppositie. President Salva Kiir van Zuid-Soedan lijkt gehoor te geven aan de oproep van hulporganisaties om hen ongehinderd toegang te verlenen tot de getroffen mensen; hij heeft hulporganisaties dinsdag veilige toegang beloofd tot hongerende burgers.

Wat kunt u doen?

Alle 11 de hulporganisaties achter Giro555 verlenen hulp aan getroffenen in Zuid-Soedan. Ook zijn veel hulporganisaties actief in andere Afrikaanse landen die kampen met enorme voedseltekorten. Hulporganisaties waarschuwen al langer voor voedselschaarste in Jemen, Somalië, delen van Kenia en Ethiopië en het noordoosten van Nigeria, maar het is voor het eerst sinds de voedselcrisis in Somalië in 2011, die aan meer dan een kwart miljoen mensen het leven kostte, dat officieel een crisis in een land als hongersnood wordt aangemerkt.

U kunt de slachtoffers helpen door rechtstreeks een van de hulporganisaties te steunen:

CARE
Cordaid
ICCO en Kerk in actie
Oxfam Novib
Plan Nederland
Rode Kruis
Save the Children
Stichting Vluchteling
Terre des Hommes
UNICEF
World Vision

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.