Huizenbouw Nepal blijft moeizaam verlopen
De verwoestende aardbevingen in Nepal op 25 april en 12 mei 2015 troffen miljoenen mensen en vernietigden ruim 600.000 huizen. De opbouw van nieuwe huizen voor getroffen families blijft moeizaam van de grond komen. Vertragende overheidsregelgeving, gebrek aan geschoolde technici en metselaars en aan goed bouwmateriaal bemoeilijken de oplevering van huizen.
Inmiddels zijn er 41.311 huizen opgeleverd en 28.198 huizen in aanbouw¹. Bij elkaar is dit nog maar 13% van het totaal aantal verwoeste huizen. Verder is de herbouw van 8.856 klaslokalen gestart.

Medewerkers van het Rode Kruis geven technische support bij de bouw van nieuwe huizen. Nepal, Rampur Dirstrict, Foto: Rode Kruis
Vertragende overheidsregelgeving
Pas in januari 2016 werd de Nepal Reconstruction Authority – een speciale overheidsinstantie verantwoordelijk voor de verstrekking van bouwsubsidies, de coördinatie van de bouw en het toezicht op duurzame wederopbouw – geïnstalleerd. Deze werkte vervolgens eerst aan het vaststellen van speciale bouwvoorschriften en procedures, waardoor pas in september 2016, bijna anderhalf jaar na de aardbevingen, groen licht aan de bouwplannen werd gegeven. Zonder deze goedkeuring konden hulporganisaties niet starten met de huizenbouw.
Vervolgens veranderde de overheid het beleid van de financiering van de huizenbouw meerdere malen, wat voor onzekerheid zorgde onder de mensen in Nepal. Met als gevolg dat zij zich nog niet wilden committeren aan de bouw van hun huis. In september hebben 455.710 families van de 533.182 die voor een bouwsubsidie in aanmerking konmen het contract getekend. 407.004 families hebben een eerste som geld ontvangen om de fundering van hun huis te bouwen. Enkele honderden hebben inmiddels ook de tweede som geld ontvangen, die daarop volgt om verder te bouwen.
Gebrek aan geschoolde technici, metselaars en bouwmateriaal
Daarnaast zorgt het enorme tekort aan technische mensen, variërend van getrainde metselaars tot opzieners, voor verdere vertraging van de bouw. Een gebrek aan overheid-engineers, die de bouwwerkzaamheden tussentijds moeten controleren om een volgende som subsidie vrij te geven, zorgt ervoor dat veel mensen niet verder kunnen met de bouw van hun huis. De huizen moeten volgens strikte voorschriften in bouwtechniek en materiaal gebouwd worden. Door de omvang van de schade aangericht door de aardbevingen is onder andere een enorm tekort aan hout ontstaan. Dit heeft eveneens een vertragende werking op de bouwactiviteiten en voert prijzen op.
Hulporganisaties achter Giro555 zijn momenteel zowel betrokken bij de bouw zelf, als bij het informeren over de bouwstandaarden en het sociaal mobiliseren van de gemeenschappen om deze bouwstandaarden te accepteren en toe te passen. Ook hebben zij honderden metselaars en timmerlieden getraind in technieken om veilig terug te bouwen.

Nepal, Khararae 18 april 2016
Hulporganisaties geven uitleg aan dorpbewoners over hoe een huis opnieuw opgebouwd moet worden, op aardbevingsbestendige wijze. Ook wordt verteld bij een door de aardbeving ingestort huis wat de fouten zijn geweest in de bouw. Deze voorlichting wordt gegeven met geld van Giro555.
foto: ARIE KIEVIT
Nederlands Giro555-hulpgeld ging vooral naar noodhulp en andere wederopbouwactiviteiten
De bouwactiviteiten vormen een klein deel van de financiële steun van het Nederlandse publiek. Deze ging vooral gegaan naar noodhulp- en andere wederopbouwactiviteiten. In de eerste fase na de ramp lag de focus op het bieden van noodhulp; medische en psychosociale zorg, noodonderdak, tijdelijke klaslokalen, schoon drinkwater, het uitdelen van voedsel. In de wederopbouwfase zijn met het geld o.a. waterpunten en pijpleidingen aangelegd, mensen geholpen met het vinden van nieuwe bronnen van inkomsten, boeren met het herstel van landbouwgronden en scholen voorzien van schoolmaterialen.

Nepal, Deurali regio Ghorka 18 april 2016
Een tijdelijke school gebouwd door Save the Children. Mede mogelijk gemaakt met geld van Giro555.
foto: ARIE KIEVIT
Meer over de eerste resultaten lezen? Bekijk de tussenrapportage.
¹Bron: Nepal Reconstruction Authority: http://nra.gov.np/
Nieuwsoverzicht